image
Sursa foto: Președinte.md

Maia Sandu, după ședința CSS: „Schemele controlate de Plahotniuc, Șor și Platon pun în pericol banii cetățenilor”

Schemele puse la cale de anumite grupuri de interese, controlate de Plahotniuc, Șor și Platon, care se derulează de mai mulți ani, pun în pericol banii cetățenilor, creează riscuri majore pentru sectorul asigurărilor, dar și pentru bugetul statului. O declarație în acest sens a fost făcută de președintele Maia Sandu, după ședința Consiliului Suprem de Securitate

„Unele din aceste scheme au fost posibile din cauza deciziilor proaste ale instituțiilor de reglementare, altele - din cauza deciziilor dubioase ale judecătorilor. În lipsa unor acțiuni prompte din partea organelor de drept și a inacțiunii Parlamentului în raport cu membrii consiliului CNPF, atacurile raider continuă”, susține Maia Sandu.

Președintele a precizat că în cadrul ședinței CSS timp de mai multe ore au fost discutate problemele din sectorul asigurărilor.

La final Consiliul Suprem de Securitate a venit cu mai multe recomandări către instituțiile statului.

CSS a solicitat Procuraturii Generale să investigheze cazurile de utilizare a companiilor din sectorul de asigurări și a conturilor bancare ale acestora în activități de creditare și procese de privatizare ale activelor statului conectate la grupuri de interese și implicate în alte fraude investigate.

Membrii CSS au mai solicitat PG să investigheze deciziile CNPF care au dus la gestionarea ineficientă a activelor unor companii de asigurări, cât și tranzacțiile suspecte ale companiei MOLDASIG pe toată perioada, inclusiv 2008-2014.

„De asemenea, în cadrul ședinței am discutat despre exportul grâului și am cerut extinderea restricției la exportul grâului din rezerva de stat, pentru a nu admite creșterea prețurilor la produse de panificație pentru categoriile de cetățeni cu venituri mici”, a mai spus președintele.

Amintimcă unul din membrii CSS, preşedintele Comisiei parlamentare securitate naţională, apărare şi ordine publică, Sergiu Sârbu, a anunțat azi pe facebook că a fost dat afară, pentru a doua oară, de la şedinţa Consiliului Suprem de Securitate.

Am fost invitat să particip la şedinţă şi mi-a fost prezentată ordinea de zi. (...)Am considerat necesar să propun includerea a încă unui subiect, cel privind răpirea judecătorului ucrainean Ceaus, care a provocat un mare scandal, inclusiv la nivel internaţional. N-am apucat să particip, însă, la discuţii, deoarece preşedintele Maia Sandu mi-a cerut să părăsesc şedinţa, invocând acelaşi motiv stupid, adică un presupus conflict de interese legat, de această dată, de piaţa asigurărilor”, a explicat Sergiu Sârbu pe Facebook. Deputatul a adăugat că în semn de protest a decis să nu participe la alte ședințe ale CSS.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: