„Această tranșă este o expresie a sprijinului pentru implementarea reformelor cheie pentru îmbunătățirea standardelor democratice și pentru protejarea statului de drept în Moldova. Comisia Europeană este pregătită să să continue colaborarea strânsă cu autoritățile moldovene pentru a ajuta la realizarea unui set larg și ambițios de reforme economice și structurale necesare pentru asigurarea locurilor de muncă, creșterea și investițiile în beneficiul cetățenilor Republicii Moldova”, a declarat Pierre Moscovici, comisarul european pentru afaceri economice și financiare, impozitare și vamă.

Potrivit unui comunicat de presă al Comisiei Europene, în prezent, Moldova și-a îndeplinit angajamentele politice convenite cu UE, astfel cum sunt prevăzute în Memorandumul de înțelegere, pentru eliberarea primei plăți.

Acesta include măsuri luate pentru combaterea corupției și spălării banilor, pentru a favoriza o mai mare transparență în gestionarea finanțelor publice, pentru a moderniza administrația publică, pentru a promova reformele în curs în sectoarele energetic și financiar și pentru a îmbunătăți mediul de afaceri.

„FMI a finalizat recent și a patra și a cincea revizuire a programului său cu Moldova. Aceste decizii au deschis calea către reluarea plății ajutorului”, se spune în comunicat.

Amintim că, alocarea primei tranșe de asistență macrofinanciară a UE a fost amânată anul trecut în urma deciziei Curții Supreme de Justiție de a anula rezultatele alegerilor la Chișinău.