„Într-o săptămână, Guvernul a împrumutat de pe piaţa internă peste 560 de milioane de lei. Aproape de șapte ori mai mult, decât era planul. După 5 iulie, cineva striga în gura mare că Moldova nu are nevoie de credite foarte ieftine și granturi din UE. Pentru că avem de toate”, a comentat Alexandru Slusari.

În opinia sa, în scurt timp ne așteaptă consecințele nefaste precum:

1. Creșterea vertiginoasă și nejustificată a datoriei interne de stat, pe care noi vom fi obligați să o rambursăm în 3 - 5 ani;

2. Majorarea inevitabilă a dobânzilor la împrumuturi. Băncile noastre foarte repede vor înțelege că în condițiile izolării, sunt unica sursă de împrumutare a mijloacelor financiare pentru Guvern. Vă amintiți care au fost dobânzile în 2016 până la semnarea acordului cu FMI și BM și a deciziei Parlamentului European privind acordarea suportului macrofinanciar? Atunci Ministerul Finanțelor împrumuta banii cu o dobândă de 22 - 28%;

3. Destimularea băncilor de a credita sectorul real al economiei. Toate lichiditățile libere ale băncilor nu vor merge pentru creditarea agenților economici, ci pentru operațiunile simple și profitabile de procurare a hârtiilor de valoare ale Ministerului Finanțelor. Drept rezultat - decapitalizarea continuă a mediului de afaceri.

„Iată cum sute de mii de oameni vor plăti scump pentru deciziile abuzive al unui mafiot certat cu bunul simț. Acest individ, fiind direct vinovat de faptul că țara a pierdut anul curent aproape 2 miliarde de lei, nu și-a scos banii pierduți din propriul buzunar, ci impune Ministerul Finanțelor să împrumute sute de milioane pentru ca el să meargă la tăiatul panglicii în mai multe sate. Dacă această guvernare rămâne, exodul și împovărarea oamenilor vor lua o amploare ireparabilă”, atenționează vicepreședintele Platformei DA.