image
Sursa foto: ANI

Încă șase procurori au devenit subiecți de control a averii; Pentru o parte dintre aceștia ANI s-a autosesizat din presă

Încă șase procurori au devenit subiecți de control a averii. Pentru o parte dintre aceștia ANI s-a autosesizat din presă.

În săptămâna 4 – 8 octombrie 2021, Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a inițiat 20 de proceduri de control. În șase investigații pornite sunt vizați doi procurori din cadrul Procuraturii Anticorupție, trei procurori ai Procuraturii municipiului Chișinău și un procuror din Procuratura Soroca. O parte dintre controale sunt pornite în baza autosesizării instituției din investigațiile jurnalistice.

În 12 verificări privind posibile conflicte de interese au fost inițiate pe numele unui director de întreprindere municipală din Chișinău, unui șef de întreprindere muncipală din Taraclia, unui șef de direcție din Consiliul raional Cantemir, unui conducător de autoritate publică autonomă, unui primar din raionul Cantemir, cinci consilieri din raioanele Căușeni, Cantemir, Ungheni și municipiul Chișinău, unui director de școală din Dondușeni și unui director de grădiniță din raionul Sângerei. Un primar din raionul Râșcani este verificat pentru o eventuală incompatibilitate de funcție, iar un funcționar public din raionul Cimișlia pentru o posibilă restricție admisă în funcția publică.

Două încălcări ale legislației ANI au fost stabilite de inspectorii de Integritate. Într-un dosar figurează un fost viceministru, care a fost constatat cu o diferență substanțială între averea dobândită și veniturile realizate, despre care ANI va informa cu detalii, după ce subiectul va recepționa actul de constatare. Iar, în celălalt caz, este vorba despre un primar din raionul Strășeni care a admis un conflict de interese în mandatul său.

Opt cauze contravenționale au fost pornite pentru nedepunerea declarațiilor de avere și interese personale și împiedicarea activității ANI.

În șapte cauze sunt vizați un grup de șase consilieri din cadrul Consiliului Lăpușna din raionul Hâncești și un alt consilier din Consiliul Cupcui.

Aceștia nu au depus declarațiile de avere pe Portalul Public. Iar, un centru medical privat din Chișinău s-ar putea alege cu o amendă pentru împiedicarea activității ANI pentru faptul că nu au prezentat informații solicitate într-o procedură.

comentarii: