„Este necesar ca Federaţia Rusă să răspundă întrebărilor legitime puse de guvernul britanic şi să înceapă cooperarea cu OPCW arătând o transparenţă totală”, a precizat UE.

Întâlnirea de miercuri a fost convocată de Rusia care doreşte să conteste felul în care au gestionat savanţii britanici mostrele neurotoxinei şi modul lispit de transparenţă de a acţiona al OPCW. De asemenea, ruşii vor ca britanicii să prezinte dovezi privind acuzaţiile că Rusia s-ar afla în spatele atacului.

Oficialii britanici au precizat că nu doar oamenii de ştiinţă ci şi surse din cadrul serviciilor secrete au dus la concluzia că Rusia este responsabilă.

Boris Johnson a declarat într-un interviu pentru Deutsche Welle că oamenii de ştiinţă ai guvernului britanic i-au precizat că sunt absolut convinşi că Rusia se află în spatele atacului.

Fostul spion rus care a lucrat pentru britanici, Sergei Skripal şi fiica sa Yulia au fost otrăviţi cu o neurotoxină pe 4 martie în oraşul englez Salisbury. Guvernul britanic a comunicat că „singura explicaţie plauzibilă” este că Rusia se află în spatele atacului.

Marţi, şeful Laboratorului de Ştiinţele Apărării şi Tehnologie (DTSL), Gary Aitkenhead, a precizat că savanţii britanici au putut identifica neurotoxina ca făcând parte din gama novichok dar nu pot stabili sursa precisă.

Rusia a avertizat că nu va accepta nicio concluzie ştiinţifică privind otrava administrată lui Skripal dacă propriii experţi nu vor fi lăsaţi să se implice în testarea mostrelor neurotoxinei.

O propunere a Rusiei privind o investigaţie comună între Marea Britanie şi Rusia a fost respinsă de delegaţia britanică la OPCW şi catalogată drept „o tactică de diversiune şi dezinformare care are rolul de a evita întrebările la care autorităţile ruse trebuie să răspundă”.