Alianţa Nord-Atlantică şi-a sporit prezenţa militară în ţările sale membre est-europene după intervenţia Rusiei în estul Ucrainei, care a început anul trecut şi a provocat îngrijorare mai ales în Polonia şi în statele baltice, care s-au simţit expuse ameninţării ruse.

„Trebuie să continuăm să consolidăm NATO. Este foarte important să-i trimitem în continuare lui Putin mesajul că suntem decişi în angajamentul nostru faţă de apărarea colectivă a NATO”, a declarat Fallon în cadrul emisiunii Andrew Marr Show transmise de BBC.

Planurile NATO includ o forţă de reacţie rapidă care poate ajunge în două zile în orice zonă fierbinte de pe teritoriile statelor aliate.

Londra îşi va extinde contribuţia sa la această forţă. Pe lângă cei 1.000 de soldaţi puşi la dispoziţie anul viitor şi cei 3.000 în 2017, Marea Britanie va contribui până în 2021, cu câte 1.000 de combatanţi anual.

Patru avioane de vânătoare britanice Typhoon, care efectuează misiuni de patrulare deasupra Mării Baltice, vor continua să îndeplinească acest rol şi anul viitor, a precizat Michael Fallon.