Se întâmplă după luni de presiuni din partea autorităţi ruse, în care jurnaliştii postului ATR au fost persecutaţi, sediul televiziunii a fost împânzit de ofiţeri înarmaţi, iar percheziţiile au fost la ordinea zilei.

Totul a început în septembrie anul trecut, când ATR a fost acuzat de extremism, ministerul local de Interne afirmând că a fost informat că televiziunea ar întreţine intenţionat în rândul tătarilor din Crimeea un sentiment de neîncredere faţă de autorităţile ruseşti.

Apoi au fost puse în joc metode pseudo-legale de închidere a televiziunii tătarilor. Directoarea postului ATR, Elzara Isliamova, spune că a trimis cererea de prelungire a licenţei de emisie în patru rânduri, însă, aceasta a fost respinsă de fiecare dată de către autoritatea rusă de supraveghere a presei.

ATR şi cele trei filiale ale sale, două staţii de radio şi o televiziune pentru copii, vor fi acuzate de activităţi ilegale în cazul în care îşi vor continua emisia. După anexarea Crimeii, în primăvara anului trecut, Rusia promitea că toate drepturile culturale, lingvistice şi istorice ale tătarilor, vor fi respectate.