„Este absolut cert că tariful nu va putea să rămână la fel, el va trebui să crească odată cu deprecierea leului. Tariful mediu ar sălta la cursul de astăzi deja şi peste 35-40%. Dacă va continua în aşa hal cursul valutar o majorare cu circa 40% ar fi însemnat cu peste 2 lei şi 10 bani”, afirmă expertul economic Victor Parlicov, ex-director al ANRE.

„Va fi o scumpire sigur. O ajustare a tarifului, în jur de 2 lei. Va fi foarte greu şi din motiv că salariile se vor reduce, iar preţurile au crescut”, susţine, la rândul său, directorul Institutului de Energetică, Mihai Tirsu.

Directorul Agenţiei pentru Reglementare în Energetică spune că întreprinderea „Gas Natural Fenosa”, cel mai mare distribuitor de energie electrică din ţară, a solicitat deja o majorare de 30 la sută a tarifului. 

„Este un grup de lucru între noi şi compania Gas Natural Fenosa, se discută devierile. Când va fi argumentată fiecare cifră o să prezentăm argumentele finale şi în funcţie de asta se va lua o decizie”, a declarat directorul ANRE, Sergiu Ciobanu.

De partea cealaltă, reprezentanţii „Gas Natural Fenosa” spun că ajustarea tarifelor este necesară şi trebuie pusă în aplicare cât mai urgent. 

„Ultima ajustare a tarifului la energia electrică a avut loc în mai 2012. În tariful aprobat atunci, cursul leu în raport cu dolarul era de 11,83 lei. La moment acest curs este mult mai mare, ceea ce introduce o deviere negativă în tariful cu care operează acum întreprinderea. Iată că, în mod obiectiv, s-au întrunit condiţiile de ajustare a tarifului”, a precizat, pentru Jurnal TV, purtătorul de cuvânt al „Gas Natural Fenosa”, Vasile Gribincea.

Majorarea preţului la energia electrică va genera scumpiri în lanţ, mai spun experţii. 

Scumpirile vin în contextul în care, în ultimele 12 luni, leul s-a depreciat cu peste 40% la sută faţă de dolar şi cu peste 15% faţă de euro.