image
Sursa foto: descopera.ro

A fost găsită epava unei corăbii de acum 200 de ani; Reciful de coșmar care a scufundat-o

Arheologii subacvatici din Mexic au descoperit rămășițele unei corăbii. Epava a fost găsită în largul coastei statului mexican Quintana Roo. Experții cred că nava s-a scufundat în urmă peste 200 de ani după ce s-a izbit de un recif. Chiar dacă majoritatea lemnului a putrezit, ancora și tunul navei au fost foarte bine conservate.

Epava a fost numită după Manuel Polanco, pescarul care a văzut-o primul și a alertat Institutul Arheologic Național din Mexic.

Epava a fost găsită în apele din apropierea atolului Banco Chinchorro (insulă de formă inelară, alcătuită din schelete de corali și aluviuni, în mările calde). Descoperirea a fost făcută la o distanță de aproximativ 35 de kilometric de Majahual coasta caraibiană mexicană. Cercetătorii susțin că datează de la sfârșitul secolului al XVIII-lea sau începtului secolului al XIX-lea.

Arheologii presupun că s-a scufundat după ce s-a lovit de atolul Banco Chinchorro. Formațiunea subacvatică era cunoscută drept „reciful de coșmar” din cauza pericolului pe care îl reprezenta pentru navigatori.

Autoritățile mexicane au declarat zona ca fiind o regiune de patrimoniu cultural din cauza multitudinii de epave care pot fi găsite acolo, inclusive două galioane. Acestea erau nave cu pânze folosite în trecut de spanioli.

Epava Manuel Polanco este cea de-a 17-a găsită în zonă, scrie descopera.ro.

Institutul Arheologic Național din Mexic a fost alertat cu privire la rămășițele navei de pescarul Manuel Polanca. Acesta a găsit un tun de 2,5 metri lungime, o ancoră și lingouri de fontă brută.

De altfel, Polanco este cunoscut pentru descoperirile sale remarcabile făcute în anii ‘60 și ‘70, potrivit BBC.

Printre cele mai cunoscute se numără o epavă a unei nave poreclită „40 de tunuri”, precum și epava „Îngerul”. Cea din urmă este o corabie care transporta un anumit lemn din Mexic spre Europa.

Oamenii de știință de la Institutul Arheologic Național susțin că rămășițele aparțin unei corăbii britanice, dar va fi nevoie de mai multe cercetări pentru a confirma originea epavei.

Noutăţile partenerilor

comentarii: