image
Sursa foto: bloem.getitonline.co.za

Martie este a zecea lună consecutivă în care recordul global de căldură a fost depăşit

Record global de temperatură pentru luna martie, în acest an. În ultimele 12 luni, temperaturile medii înregistrate pe Pământ au fost cu 1,58 grade Celsius peste pragul perioadei preindustriale.

Informațiile au fost transmise de Serviciul Copernicus pentru Schimbările Climatice al Uniunii Europene, scrie Biziday.

Conform acestuia, temperatura medie din luna martie a fost de 14,14 grade Celsius, cu 0,10 grade peste recordul înregistrat în aceeași lună din 2016 și cu 0,73 grade peste temperaturile medii înregistrate în luna martie în perioada 1991-2020. Martie a fost, de asemenea, cu 1,68°C mai călduroasă decât o estimare a mediei temperaturilor din aceeași lună, în perioada preindustrială (1850-1900).

Experții de la Copernicus au avut în vedere măsurarea și compararea temperaturilor dintr-un ciclu de 12 luni care a luat sfârșit cu martie. În urma monitorizărilor au constatat că a fost înregistrată cea mai călduroasă perioadă de 12 luni din istorie. Din aprilie 2023 până în martie 2024, temperatura medie globală a fost cu 1,58 grade Celsius peste media din perioada preindustrială 1850-1900 și cu 0,7 grade Celsius pentru perioada 1991-2020.

Temperaturi record au fost înregistrate și la nivelul mărilor și oceanelor. Acest lucru, avertizează experții, va determina albirea recifelor de corali, fiind așteptat cel mai grav eveniment de acest fel din istorie.

Temperaturile extreme generează și o serie de consecințe. Seceta din regiunea pădurii tropicale a provocat un număr record de incendii în Venezuela din ianuarie și până în martie anul acesta, iar în Africa de Sud a distrus recoltele, mii de oameni confruntându-se cu foametea.

La nivelul Europei, martie 2024, a înregistrat cantități mai mari de precipitații, peste medie în cea mai mare parte a Europei de Vest, furtunile provocând ploi abundente în Peninsula Iberică și sudul Franței. De asemenea, au fost înregistrate precipitații mai mari decât media și în regiunile Scandinaviei și nord-vestul Rusiei. Restul Europei a fost în general lipsită de precipitații.

Cercetătorii de la Copernicus au explicat că astfel de schimbări rapide la nivelul climei se produc din cauza emisiilor cu efect de seră, dar și a manifestării modelului climatic El Niño, care crește temperaturile de la nivelul Pacificului. Acesta din urmă a atins apogeul în decembrie-ianuarie și acum devine mai slab, ceea ce ar putea ajuta la întreruperea șirului de recorduri de temperatură spre sfârșitul anului.

Noutăţile partenerilor

comentarii: