image
Sursa foto: IFLscience.com

Stratul de ozon de deasupra Polului Nord se subțiază de la an la an

Gaura de ozon de deasupra Polului Nord devine din ce în ce mai mare, ea fiind principala cauză a dispariției stratului protector al Pământului. Această moleculă prețioasă ar putea, în curând, să dispară atât de la poli, cât și de la tropice.

Oamenii de știință cred că reducerea stratului de ozon de la Polul Nord duce la repercusiuni meteorologice neașteptate în emisfera nordică.

După cum s-a raportat în Nature Geoscience, cercetătorii cred că au găsit o legătură cauzală între subțierea stratului de ozon și evenimentele meteorologice neobișnuite. Ozonul absoarbe ultravioletele de la Soare, încălzind stratosfera și provocând descompunerea vortexului polar. Lipsa elementului menține temperaturile scăzute și vortexul polar puternic, scrie Playtech.

„Distrugerea ozonului are loc numai atunci când este suficient de rece și vortexul polar este puternic în stratosferă, la aproximativ 30 până la 50 de kilometri deasupra solului”, a explicat autorul principal al studiului, Marina Friedel, de la ETH Zurich.

„Un vortex polar puternic produce apoi efectele observate pe suprafața Pământului”, a adăugat, de asemenea, coautorul studiului, Gabriel Chiodo.

Cercetătorii au observat că, în 2020, epuizarea stratului de ozon a fost observată laolaltă cu alte efecte: încalzire excesivă în Europa și în Siberia, deși în locuri precum regiunea polară, vremea a fost mai umedă decât se aștepta.

Echipa a efectuat două simulări diferite care a inclus epuizarea stratului de ozon, care este adesea exclus din modele, deoarece face munca de calcul mai laborioasă. Ambele modele au reprodus evenimentele asistate în 2020 și 2011, atât timp cât a fost inclusă epuizarea stratului de ozon.

„Ceea ce ne-a surprins cel mai mult, din punct de vedere științific, este că, deși modelele pe care le folosim pentru simulare sunt total diferite, au produs rezultate similare”, a spus Chiodo.

Distrugerea stratului de ozon este cauzat de prezența clorofluorocarburilor în atmosferă, dar și a altor substanțe care au fost interzise încă din 1989. Deși situația dă semnale de îmbunătățire, aceste substanțe chimice persistă în jur de un secol, timp în care stratul de ozon ar putea să dispară cu totul.

Noutăţile partenerilor

comentarii: