image
Sursa foto: nasa.gov

VIDEO: Sonda solară Parker a NASA, prima navă spațială care a rămas intactă după ce a traversat o explozie solară puternică

Sonda solară Parker a NASA a devenit prima navă spațială care a reușit să rămână intactă după ce a traversat o explozie solară puternică, eveniment pe care l-a și filmat. Cercetătorii NASA au reușit să confirme, în urma evenimentului, și o teorie veche de 20 de ani despre interacțiunea ejecțiilor de masă coronară cu praful interplanetar.

Sonda Parker, cea mai apropiată navă spațială de Soare, lansată de NASA în august 2018, a petrecut două zile într-o ejecție de masă coronală (sau CME – o eliberare semnificativă de plasmă și câmp magnetic, care se îndepărtează de Soare în timpul erupțiilor) la aproape zece milioane de kilometri de suprafața astrului.

Pentru comparație, Mercur, cea mai apropiată planetă de Soare, se află la o distanță de 58 de milioane de kilometri de Soare, iar Pământul la 150 de milioane de kilometri. Nava spațială fortificată nu numai că a supraviețuit călătoriei, dar a și filmat evenimentul care a avut loc pe 5 septembrie.

Ejecțiile de masă coronală pot pune în pericol sateliții și pot perturba sistemele de comunicații și navigație. CME-urile puternice pot chiar distruge rețelele electrice de pe Pământ, potrivit NASA.

Oamenii de știință au teoretizat demult că CME-urile ar putea interacționa cu praful interplanetar, format din particule de la asteroizi, comete și alte planete, și să-l poarte în exterior. Teoria, apărută pentru prima dată într-o lucrare din 2003, a fost confirmată imaginile obținute de Parker.

“Aceste interacțiuni dintre CME și praful interplanetar au fost teoretizate cu două decenii în urmă, dar nu au fost observate până când Parker Solar Probe a văzut un CME acționând ca un aspirator, curățând praful din calea lui“, a afirmat astrofizicianul Guillermo Stenborg.

Interacțiunea dintre CME-uri și praful spațial îi poate ajuta pe oamenii de știință să prezică mai bine viteza cu care ejecțiile de masă coronară ar putea călători de la Soare la Pământ, precum și momentul în care ar putea atinge planeta.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: