image
Sursa foto: Paul MARNEF

Parlamentul European a votat o rezoluție prin care cere începerea negocierilor de aderare a RM la UE până la finalul anului

Parlamentul European tocmai a votat rezoluția prin care începerea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană până la finalul anului

Rezoluția a fost votată cu largă majoritate: 448 de voturi „pentru”, 45 „împotrivă” și 43 de abțineri.

„Cetățenii Republicii Moldova își doresc să trăiască, la fel ca noi, în libertate și în democrație. Iar noi vrem să le transmitem foarte clar: într-o zi, Republica Moldova va fi membru al Uniunii Europene și cetățenii săi vor avea exact aceleași drepturi și oportunități ca toți cetățenii din celelalte state membre ale Uniunii Europene. Și, de aceea, prin această rezoluție, noi, Parlamentul European, cerem începerea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană până la finalul anului”, a declarat europarlamentarul român Siegfried Mureșan, inițiatorul rezoluției.

Potrivit rezoluției adoptate, Guvernul Republicii Moldova și-a demonstrat determinarea și capacitatea de a îndeplini cerințele Comisiei Europene de a începe negocierile de aderare, adăugând că aderarea Republicii Moldova la UE ar reprezenta o investiție geostrategică într-o Europă unită și puternică. Eurodeputații subliniază importanța continuării procesului de reformă de către guvernul de la Chișinău, nu numai pentru atingerea obiectivului politic de aderare la UE, ci în primul rând pentru îmbunătățirea tangibilă a nivelului de trai al moldovenilor.

Susținătorii rezoluției mai spun că UE și statele sale membre ar trebui să își mărească asistența financiară și tehnică pentru Republica Moldova, pentru a facilita integrarea rapidă și eficientă a acesteia în UE. Acest aspect include lansarea rapidă a unei noi tranșe de asistență macrofinanciară de către Comisia Europeană.

Reiterând faptul că aderarea la UE rămâne un proces bazat pe merite, care necesită îndeplinirea criteriilor de aderare, Parlamentul european solicită tuturor actorilor politici moldoveni să ajungă la un consens cu privire la reformele cele mai importante și urgente, în scopul armonizării în continuare a legislației țării cu standardele UE.

Eurodeputații subliniază că eforturile în curs de desfășurare privind justiția durabilă și cuprinzătoare și reforma anticorupție sunt deosebit de importante și solicită autorităților moldovene să continue acțiunile privind dezoligarhizare, reforma gestionării finanțelor publice, combaterea criminalității organizate și reforma administrației publice.

Amintim că, în aprilie curent, plenul Parlamentului European a adoptat o rezoluție prin care a cerut începerea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană până la finalului anului 2023, după îndeplinirea celor nouă recomandări enunțate de Comisia Europeană.

Republica Moldova a depus o cerere de aderare la UE, la scurt timp după ce Rusia şi-a lansat invazia în Ucraina, iar apoi a primit statutul de candidat în iunie 2022. Autoritățile de la Chișinău speră ca până la sfârşitul acestui an să semneze începerea negocierilor de aderare la UE, pe măsură ce se grăbeşte să implementeze reformele cerute de Bruxelles.

rezoluțierezoluție

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: