image
Sursa foto: Jurnal.md

Slusari, nemulțumit de ajutorul Guvernului oferit fermierilor: „Suma este de șase ori mai mică decât cea necesară”

Directorul executiv al asociației „Forța Fermierilor”, Alexandru Slusari, este nemulțumit de decizia Guvernului de a alocat din Fondul de Rezervă 200 de milioane de lei pentru fermierii micro și mici, afectați de consecințele crizelor din 2022. „Suma este de 6 ori mai mică decât cea necesară și ar ajunge la o parte din fermieri cu mare întărziere”, potrivit fostului deputat.

(...) Domnul prim-ministru, dacă spuneți A, atunci spuneți și B și C. Societate trebuie să cunoască că agricultorii au solicitat încă în toamna 2022 ca guvernul precedent să se adreseze către partenerii externi după ajutor pentru compensarea parțială a consecințelor crizei în sectorul agrar, provocat de seceta și război în Ucraina. Exact așa au procedat Polonia, România, Bulgaria , Slovacia și Ungaria. Acum fermierii din aceste țări primesc compensații de la 300 până la 674 de euro per hectar de grău. Forța Fermierilor a anticipat dezastru în ramura, dar a ținut cont de situația dificilă în țara. Noi nu am vrut ca acești bani să fie luați din gura copiilor. Care este vina noastră ca guvernul s-a trezit doar în iunie 2023 și a solicitat sprijinul financiar de la UE în baza unui studiu internațional, care a confirmat catastrofa financiară pentru producătorii culturilor de primă grupă? De ce azi nu ați rostit nici un cuvănt despre acest lucru? De ce ați tăcut despre faptul că ați solicitat de la Bruxelesse aproximativ 1,2 miliarde de lei, însă azi au fost alocate doar 200 mln de lei sau suma de 6 ori mai mică decât cea necesară și care ar ajunge la o parte din fermieri cu mare întârziere ? De ce nu ați spus nimic despre propunerea noastră, care nu necesită cheltuieli bugetare, însă poate fi ultimul colac de salvare pentru mii de agricultori micro, mici și mijlocii? Mă refer la moratoriu pe 3 luni la plata datoriilor față de creditori”..., a scris Slusari într-o postare pe Facebook.

Amintim că, astăzi, Guvernul a anunțat că a alocat din Fondul de Rezervă 200 de milioane de lei pentru fermierii micro și mici, afectați de consecințele crizelor din 2022.

Potrivit unei hotărâri aprobate de Guvern anterior, ajutorul financiar va fi acordat fermierilor care au pregătit solul și au însămânțat culturi de prima grupă (grâu și orz, ovăz și triticale), produse primare ce stau la baza produselor social importante, dar și în componența furajelor pentru animale. Prețul actual oferit pentru aceste tipuri de mărfuri este unul care nu acoperă investițiile, iar fermierii riscă să nu-și poată realiza angajamentele contractuale.

Acordarea suportului financiar îi va ajuta pe circa 3000 de fermieri, care au în posesie suprafețe de până la 1500 ha. Aceste ajutoare vor facilita prelucrarea a circa 280 de mii ha de terenuri însămânțate cu culturi de prima grupă, conform declarațiilor statistice. Calcularea și acordarea ajutorului în termeni restrânși va facilita și va amplifica acțiunile fermierilor, asigurând continuitate lanțului alimentar.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: