image
Sursa foto: privesc.eu

Litvinenco, Gavrilița și Stamate, despre sancțiunile SUA împotriva oligarhilor și agenților de influență

Scoaterea Partidului Șor în afara legii ar putea reveni în vizorul autorităților de la Chișinău, după ce Statele Unite ale Americii au introdus sancțiuni împotriva liderului Partidului Șor și a formațiunii în sine. Despre aceasta a comunicat ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, în cadrul unui briefing.

„Având în vedere decizia de azi (n.r. sancțiunile aplicate de SUA pe numele lui Ilan Șor și Partidul Șor), urmează a fi analizat încă o dată dacă Partidul Șor va fi scos în afara legii, prin prisma prevederilor care țin de declarare neconstituționalității unor partide politice. Eu am spus anterior că un partid politic poate fi lichidat în situația în care este demonstrată ilegalitatea finanțării acestui partid printr-un proces penal soldat cu o sentință de condamnare”,

a declarat Sergiu Litvinenco în cadrul unui briefing, alături de premierul Natalia Gavrilița.

La rândul ei, șefa Guvernului a adăugat că decizia ține de Parlament, Constituție și legislația țării.

Iar președintele Comisiei parlamentare Juridice, Numiri și Imunități, Olesea Stamate, a scris într-un mesaj pe Facebook că și alte țări ar putea să reacționeze si să aplice măsuri similare sancțiunilor impuse de Statele Unite împotriva oligarhilor molodveni.

„Ambasadorul SUA in Moldova a anunțat plasarea in lista sancțiunilor de către Trezoreria SUA a lui Vlad Plahotniuc, Ilan Șor și soția sa, partidul Șor, câțiva cetățeni ruși care s-au amestecat in alegerile din Moldova încercând de a le influența rezultatele, și încă o serie de companii afiliate. Asta înseamnă ca toate activele, bunurile, banii acestora aflați in SUA vor fi înghețați. Totodată nicio companie americană nu va putea incheia tranzactii sau contracte cu acești subiecți. Evident și restricționarea circulației catre SUA. Însă mai presus de toate este un semnal diplomatic foarte puternic. Nu este exclus ca si alte țări să reacționeze si sa aplice măsuri similare in urma deciziei SUA.”,

a scris Olesea Stamate în mesajul său pe Facebook.

Precizăm că, Statele Unite ale Americii au anunțat sancțiuni împotriva lui Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor.

Mai exact, Oficiul pentru Controlul Activelor Străine (OFAC) al Trezoreriei americane a constatat că Vlad Plahotniuc se face responsabil de corupție în proporții deosebit de mari. Acesta a fost inclus în lista de sancțiuni Global Magnitsky Act. Autoritățile americane au confirmat că Vlad Plahotniuc a capturat și corupt instituțiile judiciare și ale statului de drept din Republica Moldova. Plahotniuc a folosit banii din corupție și a influențat politicul pentru a elimina rivalii politici și pentru a-și subordona justiția din țară.

Concomitent, OFAC a constatat că Ilan Șor, care este și el printre beneficiarii furtului miliardului, este complice la acțiunile de subminare a statului de drept, în beneficiul Federației Ruse. Șor, împreună cu alți oligarhi corupți și cu implicarea unor entități străine, întreprinde acțiuni de destabilizare a situației politice din Republica Moldova. Susținut de entitățile menționate, Șor a întreprins eforturi de subminare a procesului de obținere de către Republica Moldova a statutului de țară candidată la UE.

Ca urmare a acestei decizii, toate proprietățile și activele în proprietatea persoanelor desemnate sunt blocate .

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: