image
Sursa foto: studyfinds.org

Pământul se află la limita depășirii a cinci puncte climatice catastrofale // Raport

Pământul se află la limita depășirii a cinci puncte climatice catastrofale. Dacă se păstrează nivelul actual de încălzire globală, prăbușirea straturilor de gheață din Groenlanda și Antarctica și alte patru sisteme naturale riscă să fie perturbate ireversibil.

Cinci praguri naturale importante riscă deja să fie depășite, potrivit raportului Global Tipping Points prezentat în cadrul summitului COP28 din Dubai, iar alte trei ar putea fi atinse în următorul deceniu, dacă temperatura va crește cu peste 1,5°C peste nivelul preindustrial, scrie Biziday.

Punctele de răsturnare expuse riscului includ prăbușirea straturilor mari de gheață din Groenlanda și Antarctica de Vest, dezghețarea accelerată a permafrostului, moartea recifelor de corali în apele calde și colapsul curentului oceanic în Atlanticul de Nord.

Declanșarea acestor schimbări nu va face ca temperaturile să scape de sub control în secolele următoare. Potrivit evaluării științifice realizate de peste 200 de cercetători, depășirea acestor puncte ar putea duce însă la efecte ireversibile asupra sistemelor naturale, care sunt cruciale pentru traiul uman. Oamenii de știință îndeamnă la accelerarea de urgență a eforturilor pentru prevenirea încălzirii globale.

Unii oameni de știință rămân precauți în privința nivelului la care au ajuns punctele critice, deoarece evaluarea limitei lor este dificil de definit și evaluat, dar majoritatea sunt de acord că riscurile cresc odată cu creșterea temperaturii globale.

Cercetătorii au identificat în total peste 25 de puncte climatice care se află în pericol de prăbușire, în sistemele Pământului. Șase dintre acestea se află în părțile acoperite cu gheață ale planetei (criosfera) și includ prăbușirea straturilor masive de gheață din Groenlanda și din diferite părți ale Antarcticii, topirea accelerată a ghețarilor și dezghețarea permafrostului.

Șaisprezece sunt în biosferă, și includ copacii care se usucă masiv în părți ale Amazonului și pădurile boreale de nord, degradarea savanelor și a zonelor uscate, supraîncărcarea cu nutrienți a lacurilor sau mortalitatea în masă a recifurilor de corali.

Patru se află în circulația oceanelor și a atmosferei, inclusiv degradarea sistemului de circulație a apelor în Atlanticul de Nord și perturbarea musonului din Africa de Vest.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: