image
Sursa foto: Facebook/FIRST Global Team Moldova

VIDEO: Tinerii care au câștigat aur și argint la concursul mondial de robotică FIRST Global Challenge au venit acasă

Tinerii din Republica Moldova care au câștigat aur și argint la concursul mondial de robotică FIRST Global Challenge din Singapore, au venit acasă, culegând toate aplauzele. În fața presei, elevii au declarat că au muncit mult, iar rezultatul este pe măsura așteptărilor. Lucrările lor au fost mai ingenioase decât ale altor participanți la concurs, din 189 de țări.

Cristian Romanciuc, elev: "Acest robot a fost creat cu scopul de a fi cât mai mult multifuncțional posibil și cât mai inovativ, fapt pentru care am primit și medalia de aur."

Alexandra Bostan, elevă: "Am întâmpinat multe greutăți și am lucrat la acest proiect și la acest robot două luni. Am avut multe nopți nedormite, sunt zile care le-am petrecut de dimineață până seara în centrul de robotică."

Nicolae Țurcanu, elev: "Această competiție reprezintă o dificultate destul de mare. A trebuit să manifestăm multă dedicație, multă muncă grea, dar în final am revenit acasă cu două medalii."

Adrian Badalac, elev: "A fost o competiție destul de grea. A fost un nou domeniu pentru mine. De asemenea, a fost o cale grea. Cred că doar prin muncă putem să atingem vârfurile."

Tinerii au fost felicitați de către oficialii de la Guvern și reprezentanții misiunilor internaționale.

„Sunt 190 de țări cu care concurăm și faptul că Republica Moldova a reușit această performanță este extraordinar, copiii sunt fantastici și sunt un exemplu pentru ceilalți”, a spus ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun.

„Suntem mândri să susținem asemenea inițiative, programe, în școlile din Republica Moldova, împreună cu partenerii noștri din Suedia și Marea Britanie, prin intermediul programului Clasa viitorului”, a declarat Jeff Bryan, director USAID Moldova.

Republica Moldova a mai participat la competițiile FIRST Global Challenge. În 2018, echipa de la Chișinău a obținut o medalie de bronz, iar în 2019, - trei medalii de aur. În 2022, elevii au obținut aur pentru Inovație în Inginerie, în cadrul ediției care s-a desfășurat la Geneva.

Noutăţile partenerilor

comentarii: