Elena Platon este cercetată în baza a două articole din Codul Penal al Federației Rusie, că ar face parte dintr-un grup criminal organizat și pentru implicarea în operațiuni valutare, cu transfer de fonduri în valută străină sau moneda Federației Ruse în conturi nerezidente, folosind documente falsificate.

Potrivit sursei, Elena Platon a recunoscut faptul că a participat la scoaterea ilegală din Rusia a unei sume de peste un miliard de dolari.

Între timp, avocații acesteia nu au reușit să obțină arestul la domiciliu și nici eliberarea acesteia pe cauțiune.

Prima persoană implicată în acest caz a fost arestată în februarie. Este vorba de Alexandr Korkin, acționar la Victoriabank, deținută de oligarhul moldovean, Vladimir Plahotniuc.

Potrivit anchetatorilor, participanții la această schemă, inclusiv Veaceslav și Elena Platon, în 2013-2014, folosind documente frauduloase, au organizat un transfer din conturile entităților juridice controlate de acestea în două bănci rusești către conturi la Moldindconbank, sub pretextul vânzării monedei.

Fondurile primite au fost debitate din conturile corespondente ale băncilor rusești din Moldindconbank cu privire la hotărârile false ale instanțelor din Moldova în favoarea persoanelor fizice și juridice. Astfel, potrivit calculelor Ministerului rus al Afacerilor Interne, peste 37 de miliarde de ruble au fost preluate în străinătate.

Elena Platon ar fi fost mâna dreaptă a lui Veaceslav Platon în această schemă. Potrivit mărturiilor celorlalți inculpați, aceasta ar fi dat instrucțiuni directe.

Amintim că Veaceslav Platon a fost reținut la Kiev în iulie 2016. El a fost ulterior extrădat în Moldova, unde a fost acuzat de fraudă și spălare de bani.

Totodată, procurorii ruși consideră că Platon a fost implicat în retragerea ilegală a banilor din bănci rusești. Unul dintre presupușii organizatori ai schemei, bancherul rus Alexander Grigoriev, este deja cercetat.