image
Sursa foto: Jurnal.md

Stamate, reacție la declarațiile lui Ceban despre AIC: Nu este expert în juridică, să se ocupe de problemele Chișinăului

Deputata PAS Olesea Stamate, fost ministru al Justiției, a venit cu o reacție după ce primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, se întreba, în cadrul emisiunii „Secretele Puterii” de la Jurnal TV, de ce Aeroportul Internațional Chișinău nu a revenit până acum în gestiunea statului. Astfel, Stamate a precizat că Ceban nu este expert în juridică și că declarațiile acestuia cu referire la aeroport sunt făcute cu scopul de a manipula și dezinforma.

„Despre Aeroportul Internațional Chișinău. Am văzut niște declarații făcute de primarul de Chișinău în cadrul unei emisiuni la JurnalTV. Declarațiile erau, din păcate, susținute și de moderatorul emisiunii (însă nu ne putem aștepta ca jurnaliștii să fie experți în toate domeniile despre care discută în emisiune). Nici de la dnul Primar nu ne putem aștepta să fie expert și în materie juridică. Problema este că pretinde a fi. Și în loc să întrebe și să se intereseze de la cei care cunosc, face declarații tari, doar de dragul manipulării și dezinformării. Declarațiile se refereau la faptul că arbitrajul de la Stockholm respinsese cererea formulată de KomaksAvia, dând câștig de cauză Republicii Moldova. Și, se întreba domnul Primar, de ce până acum nu a revenit Aeroportul în gestiunea statului…", a scris Stamate într-o postare pe Facebook.

Potrivit deputatei, responsabilii ar fi întreprins toate măsurile legale care pot garanta întoarcerea AIC în gestiunea statului. Acum deciziile sunt în mâna justiției, precizează Stamate.

„Explic (nu pentru Primar, că el cunoaște adevărul, dar încearcă să manipuleze) pentru cetățenii noștri:

1. Decizia arbitrajului de la Stockholm se referă la respingerea cererii Komaksavia Airport Invest Ltd, stabilind că Komaksavia Airport Invest Ltd nu are investiție în Avia Invest SRL în temeiul dreptului internațional. Or, asta înseamnă că acest contract de concesiune nu poate fi protejat pe calea arbitrajului investițional.

2. Respingerea cererii lor la Stockholm nu înseamnă că nu există un acord, în baza căruia Aeroportul a fost concesionat.

3. Chiar daca noi considerăm că acordul a fost încheiat în mod fraudulos – statul trebuie să demonstreze acest lucru în instanță. Și tocmai de asta am inițiat un litigiu în instanță încă în 2019, în perioada Guvernului condus de Maia Sandu.

4. În paralel, la procuratură se investighează partea penală a aspectelor ce țin de concesionarea aeroportului și dacă dosarul nu a fost încă transmis în instanță, urmează să fie transmis cît mai curând.

5. Or, exact cele două căi expuse în punctul 3 si 4 sunt căile legale de restituire a aeroportului în gestiunea statului. Și sper ca judecătorii să examineze cu buna diligență cele două litigii, și în termeni cât mai restânși să avem și soluția.

6. Deci, ca să fie clar: noi am întreprins toate măsurile legale care ne pot garanta întoarcerea AIC în gestiunea statului. Acum deciziile sunt în mâna justiției", se mai arată în postarea deputatei PAS.

La final, Stamate nu e ezitat să-i transmită un mesaj lui Ceban, îndemnându-l să se ocupe de problemele orașului și nu de cele ale Guvernului sau ale Parlamentului.

„P.S. mesaj domnului Primar: ocupați-vă de problemele orașului, de construcțiile neautorizate sau autorizate aiurea de colegii dvs., de amenajarea locurilor de parcare (în special în zona centrală a orașului), de modernizarea rețelei transportului public. Offf, domn Primar, aveți atâtea de care nu vă ocupați, deși ar trebui... De cele ce țin de competența Guvernului sau a Parlamentului – stați liniștit, ne ocupăm noi, cu responsabilitate și respect față de cetățeni", a încheiat Stamate.

Miercuri, în cadrul emisiunii „Secretele Puterii” de la Jurnal TV, Ion Ceban a fost întrebat de moderatorul emisiunii despre cei trei cetățeni ruși (Leonid Gonin, Iuri Gudilin și Olga Grak) care au fost introduși sub sancțiuni de Trezoreria Statelor Unite ale Americii. Mai exact, potrivit raportului SUA, cei trei cetățeni ruși au avut ingerințe și interferențe în politica internă a Republicii Moldova, iar Iuri Gudilin, potrivit aceluiași raport, i-ar fi făcut o ofertă lui Ion Ceban ca să-l ajute în dezvoltarea proiectului său politic.

Emisiunea „Secretele Puterii” poate fi urmărită integral mai jos:

Noutăţile partenerilor

comentarii: