image
Sursa foto: AlexSava

Prima ședință a comisiei de anchetă privind Laundromatul rusesc prin justiția din RM: „Banii au ajuns în 62 de state” (LIVE)

Serviciul Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor a aflat în octombrie 2010, pentru prima dată, despre existența schemei de spălare a banilor murdari rusești prin intermediul sistemului judecătoresc din RM în 2010. Despre aceasta a anunțat directorul Serviciului, Vasile Șarco, în cadrul primei ședințe a Comisiei de anchetă pentru elucidarea tuturor circumstanțelor care au dus la spălarea banilor în proporții deosebit de mari prin intermediul judecătoriilor și al instituțiilor financiar-bancare din Republica Moldova.

„Serviciul a aflat în octombrie 2010. E vorba de o instituție bancară din RM. Nu putem acum opera cu date cu caracter personal. Instituția bancară a raportat la 17 octombrie prima tranzacție suspectă în adresa serviciului”, a precizat directorul Serviciului Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor, Vasile Șarco.

Acesta a precizat că instituția deține multe informații confidențiale care nu pot fi transmise într-o formă publică. „Volumul de informații este extrem de masiv și am fi vrut ca ședința să fie în formatul prezenței fizice”, a mai spus Șarco.

Reprezentanții Serviciului Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor spun că în acest context, în perioada 2011 - 2014 au fost efectuate trei controale tematice, iar al al treilea la întregul sistemul bancar.

Totodată, potrivit instituției, Moldinconbank a fost sancționată cu o amendă de 4 milioane de lei pentru neraportarea adevcată a tranzacțiilor suspecte.

Responsabilii de la Serviciul Prevenirea și Combaterea Spălării au mai informat membrii comisiei că banili au ajuns în 62 de state ale lumii. Instituția a sesizat mai puțin de 100 de state pentru obținerea informațiilor.

„Persoanele fizice nu se aflau pe teritoriul RM, fapt pentru care am întâmpinat dificultăți în posibilitatea de a afla informații despre aceste procese. Erau în derulare în multe instanțe, din care cauză serviciul nu putea afla direct informațiile”, a menționat Vasile Șarco.

Ședința Comisiei de anchetă poate fi urmărită în direct.

Ședința Comisiei de anchetă privind examinarea dosarului Laundromat - 11 decembrie 2020

Ședința Comisiei de anchetă pentru elucidarea tuturor circumstanțelor care au dus la spălarea banilor în proporții deosebit de mari prin intermediul judecătoriilor și al instituțiilor financiar-bancare din Republica Moldova - 11 decembrie 2020 Publicată de Jurnal.md pe Vineri, 11 decembrie 2020

Precizăm că din comisia de anchetă fac parte deputați de la toate fracțiunile parlamentare: Inga Grigoriu (președinta Comisiei), Alexandr Suhodolski (vicepreședinte al Comisiei), Dumitru Alaiba (secretarul Comisiei), precum și Bogdan Țîrdea, Ludmila Guzun, Denis Ulanov, Vladimir Cebotari.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: