image
Sursa foto: nytimes.com

SpaceX amână lansarea Starship, cea mai puternică rachetă proiectată până în prezent, din cauza unei valve care a înghețat

SpaceX amână lansarea Starship, cea mai puternică rachetă proiectată până în prezent, din cauza unei valve care a înghețat. În cadrul misiunii de test, trebuia să zboare 90 de minute în jurul Pământului, după care să revină la sol.

În cadrul misiunii-test, Starship ar fi trebuit să urce la o altitudine de circa 240 de kilometri, după care să zboare o oră și jumătate în jurul Pământului, urmând să reintre în atmosferă în dreptul insulelor Hawaii. SpaceX a decis să amâne misiunea cu doar câteva minute înainte de lansare, scrie Biziday.

Elon Musk a anunțat că de vină este o valvă care a înghețat, iar testul va fi repetat peste câteva zile. Acesta este văzut ca fiind o etapă-cheie pentru obiectivul SpaceX de a duce oameni pe Lună și pe Marte. Elon Musk insistă că racheta are potențialul de face aceste lucruri în viitor. NASA plănuiește să folosească Starship în cadrul misiunii Artemis de a readuce oamenii pe satelitul natural al Pământului.

Duminică, Musk a încercat să tempereze așteptările privind evenimentul, în anticiparea unor probleme precum cea întâlnită astăzi. Starship este cea mai înaltă rachetă construită vreodată, având 120 de metri. Propulsorul său, Super Heavy, este dotat cu 33 de motoare Raptor, un număr record pentru o rachetă. Acestea vor fi folosite pentru lansare, urmând ca în mai puțin de trei minute din momentul decolării, propulsorul să își epuizeze combustibilul și să se separe de rachetă, căzând în ocean. În continuare, racheta își va folosi cele șase motoare proprii.

Atât nava, cât și booster-ul sunt proiectate pentru a fi reutilizabile, însă cea folosită în această misiune de test inițială va cădea pe fundul oceanului. SpaceX va încerca să o recupereze și să repare sistemele care nu mai funcționează. Treptat, SpaceX țintește să înlocuiască rachetele Falcon 9 cu Starship, aceasta având o capacitate mai mare pentru transport de persoane și de bunuri.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: