image
Sursa foto: Jurnal.md/Nadejda Roșcovanu

SONDAJ// Circa un sfert din populație au înregistrat venituri mai mici în perioada pandemică; Mulți și-au vândut bunurile

Circa 22% din populație au resimțit scăderea veniturilor în perioada pandemiei, iar circa 4 % din aceștia au fost nevoiți să-și vândă anumite bunuri ca să facă față crizei. Cel puțin așa arată datele unui sondaj realizat de compania Date Inteligente SRL (iData) cu tema „Starea populației Republicii Moldova în contextul pandemiei de Covid-19”.

La întrebarea, cum s-au schimbat veniturile Dvs în perioada pandemiei față de perioada februarie 2020, cei mai mulți, 66,9%, au menționat că veniturile le-au rămas aceleași. 22,2 din respondeți au spus că au scăzut și doar 6,6% au menționat că au crescut.

La întrebarea, din ce surse au acoperit necesarul de cheltuieli, 48,4% au utilizat economiile familiei, 35,2% - au răspuns că au economisit pentru a afce față cheltuielilor curente, circa 30 % au recurs la împrumuturi, iar 3,9% au spus că și-au vândut bunurile personale.

Cele mai mari cheltuieli efectuate de moldoveni în această perioadă au fost efectuate pentru produse alimentare – 55%. Fiecare a treia persoană a cheltuit pentru medicamente și servicii medicale. Totodată fiecare a patra respondent a menționat că a cheltuit mai mult pentru întreținerea apartamentului ori a casei. Cele mai mari economii au fost făcute în această perioadă pe distracții și călătorii – 77,7 % au menționat că au economisit în acest sens, iar jumătate din respondenți au menționat că nu și-au procurat îmbrăcăminte și încălțăminte în această perioadă. O altă sursă a economiilor, a fost plata pentru întreținerea automobilului.

Sondajul a fost realizat în perioada 20 iunie – 4 iulie, pe un eşantion de 1.511 persoane, având o marjă de eroare de 2,5%.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: