image
Sursa foto: Ipm Protecția-Mediului

Inspectoratul pentru Protecția Mediului nu anulează sancțiunea de 12 milioane de lei înaintată către S.A Apă-Canal Chișinău

Ca urmare a solicitării mass-media, cu privire la oferirea unui răspuns la afirmația edilului de Chișinău, Ion Ceban, privind anularea prejudiciului înaintat către S.A. Apă-Canal Chișinău, în valoare de 12 milioane lei, Inspectoratul pentru Protecția Mediului, menționează că întrucât acțiunile inspectorilor de mediu au fost întreprinse în conformitate cu legislația de mediu în vigoare, cu respectarea procedurii de control cu privire la controlul de stat asupra activităţii de întreprinzător, nimeni și nimic nu poate fi mai presus de cât legea.

„Astfel reiterăm poziția inițială și susținem deciziile absolut legale luate în urma controlului la Stația de epurare biologică Chișinău. Inspectoratul pentru Protecția Mediului (IPM), în vederea întreprinderii măsurilor de prevenire în procesul de protecție a mediului înconjurător și anume minimalizarea riscului de apariție a cazurilor de poluare a apelor, prin intermediul Inspecției pentru Protecția Mediului Chișinău, înaintează agenților economici prescripții/notificări, de a respecta prevederile privind protecția mediului înconjurător, care stipulează că agenții economici, indiferent de forma de proprietate, care folosesc resursele acvatice și care evacuează ape uzate, sunt obligați să asigure preepurarea apelor reziduale la nivelul standardelor stabilite înainte de deversarea lor în rețeaua de canalizare a localităților, prin instalarea utilajului de preepurare a apelor uzate și neadmiterea poluării resurselor acvatice”

Reprezentanții Inspectoratului pentru Protecția Mediului spun că la prescrițiile/notificările Inspecției, agenții economici vin cu reacții negative și cereri prealabile de contestare a acțiunilor, invocând motivul că, aceștia, au încheiate contracte cu S.A. "Apă-Canal Chișinău" pentru preepurarea apelor uzate, fapt ce-i absolvă de instalarea utilajului de preepurare, iar reieșind din contractele încheiate cu S.A. "Apă - Canal Chișinău" agenții economici achită plăți suplimentare, anume pentru preepurarea apelor uzate, care au depășit de mai multe ori concentrația maxim admisibilă a indicatorilor de calitate, deversate în sistemul de canalizare.

Totodată, aceștia au adăugat că „este relevant faptul că, normele legale existente, nu permit IPM, atagerea la răspundere a agenților economici pentru deversarea apelor uzate cu concentrații improprii în sistemul de canalizare, dar în situația reală, se constată că S.A. „Apă-Canal Chișinău", încasează plăți, inclusiv suplimentare de la agenții economici pentru deversările în sistemul de canalizare a apelor uzate ce depășesc concentrația maxim admisibilă, însă în realitate epurarea lor este insuficientă și nu se realizează de către S.A. „Apă-Canal Chișinău”,” menționează Ion Bulmaga, șeful Inspectoratului pentru Protecția Mediului.

Șeful Inspectoratului pentru Protecția Mediului a declarat că reieșind din cele expuse mai sus, se constată că S.A.,,Apă-Canal Chișinău", încasează, plăți și admite deversările în continuare a apelor uzate în sistemul de canalizare, fără ca acestea să fie preepurate, si nicidecum nu întreprinde măsuri de debranșare a acestora de la sistemul de canalizare, în scopul asigurării bunei funcționări a SEB și epurării apelor uzate la nivelul standardelor stabilite înaintea evacuarii acestora în receptori naturali, acțiune care este direct legată de calitatea mediului ambiant. Prin urmare, organele pentru protecția mediului, pot interveni legal, cu măsuri întemeiate, doar atunci când agentul economic realizează deversări directe în mediul ambiant (receptori naturali), nu în sistemul de canalizare.

Complimentar Ion Bulmaga menționează că problema dată este în vizorul Procuraturei Generale, adresarea către ultima se anexează. Totodată, în scopul evitării creării pericolului poluării componentelor de mediu, Inspectoratul, în limita competenților, își exprimă disponibilitatea pentru colaborare cu Autoritățile Publice Locale, în vederea prevenirii, identificarii si combaterii ilegalităților, din domeniul protecției mediului, rămânând deschiși spre conlucrare, întru soluționarea problemei date.

Amintim că astăzi primarul capitalei, Ion Ceban, a amenințat autoritățile cu deconectarea de la rețeaua publică de canalizare a întreprinderilor strategice, începând cu săptămâna viitoare, dacă amenda de 12 mln de lei aplicată S.A Apă-Canal Chișinău pentru poluarea mediului nu va fi anulată.

Noutăţile partenerilor

comentarii: