image
Sursa foto: Ion Ceban // Facebook

Ceban amenință cu deconectarea de la rețeaua de canalizare a întreprinderilor, după amenda aplicată Apă-Canal Chișinău

Primarul capitalei, Ion Ceban, a amenințat autoritățile cu deconectarea de la rețeaua publică de canalizare a întreprinderilor strategice, începând cu săptămâna viitoare, dacă amenda de 12 mln de lei aplicată S.A Apă-Canal Chișinău pentru poluarea mediului nu va fi anulată.

„Astăzi anunț public despre decizia Primăriei Chișinău în legătură cu ultimul atac raider asupra întreprinderilor municipiului Chișinău și, în special, asupra S.A. „Apă-Canal Chişinău”. Dacă cei de la Inspectoratul pentru Protecția Mediului nu își retrag și nu anulează jupuirea municipiului Chișinău și, nemijlocit, a S.A Apă-Canal Chişinău de 12 milioane de lei, care trebuie să fie achitați de întreprindere pe motive absolut alogige, acoprindu-se cei de la Inspectorat cu așa-numita lege, atunci declar public că de săptămâna viitoare și anume de ziua de luni, cei mai mari agenți economici din industria alimentară vor fi deconectați de la rețeaua de canalizare publică. (...) Vom începe cu întreprinderile strategice de stat, dacă nu vă retrageți prostiile pe care le-ați înaintat municipiului, vă asumați toate consecințele în acest sens”, a declarat Ion Ceban într-o conferință de presă.

Edilul a spus că și autoritățile centrale ar trebui să se implice direct în soluționarea problemelor privind protecția mediului din Chișinău.

„(...) Este primul an când de la independență când nu a fost putoare de c**at de la stația de epurare, asta deoarece am acoperit acele sute de mii de metri cubi de tone de c**at care se uscau la soare, nu am permis agenților economici să arunce în canalizarea publică toate devărsările periculoase, deși pentru a fi soluționată problema toatal este nevoie de stație de epurare la agenți economici, la întreprinderea de stat, dar și realizarea următoarei faze de modernizare a stației de epurare cu investiții extrem de mari. Ținând cont de faptul că este o problemă de securitate națională, nu doar municipală, este nevoie de implicarea și suportul financiar al autorităților centrale, nu ei să ne jupoaie, dar să se implice”, a adăugat Ceban.

Amintim că societatea pe Acţiuni Apă Canal Chişinău trebuie să achite o amendă de 12 milioane de lei pentru prejudiciile aduse mediului înconjurător. Inspectoratului pentru Protecţia Mediul a stabilit că apa care se scurge de la Staţia de Epurare în râul Bâc, conţine bacterii infecţioase de salmonela şi cantităţi de azot care depăşesc de şapte ori limita admisă. Întreprinderea municipală ar trebui să achite penalităţile pentru daunele provocate şi să ia măsuri pentru a remedia situaţia.

Noutăţile partenerilor

comentarii: