Încălzirea globală: 63% din suprafaţa gheţarilor din Anzii tropicali s-a topit în ultimii 50 de ani

Încălzirea globală: 63% din suprafaţa gheţarilor din Anzii tropicali s-a topit în ultimii 50 de ani
Sursa: www.agerpres.ro Foto: ap.com 29.03.2017 08:50
Circa 63% din suprafaţa gheţarilor din Anzii tropicali, care se întind în mare parte în Columbia, Venezuela, Peru, Ecuador şi Bolivia, s-a topit de-a lungul ultimei jumătăţi de secol din cauza schimbării climatice, a informat un grup de experţi reuniţi la Bogota şi citaţi de EFE.

Datele au fost prezentate în programul "Monitorizarea gheţarilor tropicali andini în contextul schimbării climatice", care este finanţat de Banca Interamericană de Dezvoltare (BID).

"În utimii 50 de ani s-a pierdut 63% din suprafaţa gheţarilor din Anzii tropicali, din care Columbia deţine 37 de kilometri", a declarat Omar Franco, directorul Institutului de Hidrologie, Meteorologie şi Studii de Mediu din Columbia (Ideam).

Potrivit lui, din suprafaţa zăpezilor perene din Anzii columbieni se pierde anual între 3% şi 5% şi se estimează că în decurs de 30-40 de ani aceasta va dispărea cu totul.

Responsabilul Ideam a subliniat că 99% din gheţarii tropicali din lume se află în Anzi, din care Columbia deţine 2 la sută. Omar Franco a evidenţiat situaţia din Sierra Nevada de Santa Marta, în departamentul Magdalena, care a pierdut "92% din gheţari în ultimul secol şi jumătate".

Scopul programului promovat de BID este de a monitoriza activitatea acestor gheţari în context global pentru a putea documenta procesul de regres al suprafeţelor de gheaţă andine ca urmare a schimbărilor climatice survenite în cele cinci ţări incluse în proiect (Columbia, Venezuela, Peru, Ecuador şi Bolivia).

Ştiri similare

ULTIMELE ŞTIRI