Pine Island este unul dintre principalii gheţari care se deplasează dinspre interiorul banchizei Antarcticii de Vest spre ocean şi deversează un volum ridicat de gheaţă în golful Pine Island, aproximativ 79 kilometri cubi pe an. Oamenii de ştiinţă care au studiat acest gheţar susţin însă că în viitorul apropiat ritmul în care pierde gheaţă va creşte.

Această fotografie a fost realizată de instrumentul Operational Land Imager (OLI) din arsenalul de instrumente al satelitului american de observaţii Landsat 8, la 26 ianuarie, la puţin timp după apariţia unei linii de fragmentare de 1 - 2 kilometri lungime.

Conform lui Ian Howat, glaciolog la Ohio State University, acest eveniment a fost de aproximativ 10 ori mai mic decât cel produs în iulie 2015, când o fisură lungă de 30 de kilometri a apărut în gheaţă, ducând în cele din urmă la desprinderea unui aisberg de 583 de kilometri pătraţi.

"Cred că acest eveniment este echivalentul unei replici după un seism puternic. Se pare că există puncte mai slabe în banchiză care duc la producerea unor astfel de fragmentări", a susţinut Howat, adăugând că baza banchizei este erodată continuu de apa mai caldă a oceanului, fiind de aşteptat să se producă noi linii de fisură şi noi fragmentări.