Aproximativ 450 de migranţi se aflau la bordul unui vas de pescuit atunci când acesta s-a răsturnat în largul portului Rosetta (nord), potrivit mărturiei supravieţuitorilor.

"Numărul morţilor în naufragiul vasului cu migranţi în largul portului Rosetta a crescut la 202", a anunţat Ministerul Sănătăţii într-un comunicat, precizând că marţi "au fost recuperate 33 de corpuri".

"Vasul este pe cale să fie adus la mal", a declarat Wahdan al-Sayyed, purtătorul de cuvânt al provinciei Beheira, unde este situat portul.

Anterior, el anunţase că epava a fost adusă la suprafaţă, menţionând că echipele de salvare au reuşit să pătrundă în camera frigorifică a vasului de pescuit, unde, potrivit celor declarate de supravieţuitori, se găseau circa 100 de persoane.

Cel puţin 163 de pasageri ai vasului au fost salvaţi.

Cei mai mulţi supravieţuitori sunt egipteni, dar există printre ei şi sudanezi, eritreeni, sirieni şi un migrant din Etiopia, conform Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie (OIM).

Potrivit Înaltului Comisariat al ONU pentru refugiaţi (UNHCR), plecările cu ambarcaţiunile din Egipt reprezintă aproximativ 10% din sosirile în Europa. Aceste călătorii implică transferuri în mijlocul mării de multe ori extrem de periculoase pe vase în stare proastă.

UNHCR a indicat vineri că peste 4.600 de non-egipteni, în cea mai mare parte sudanezi şi etiopieni, au fost arestaţi în acest an în timp ce încercau să plece pe mare de pe coasta de nord a Egiptului.

Mai mult de 300.000 de migranţi au traversat Marea Mediterană în acest an pentru a ajunge în Europa şi aproximativ 3.500 de oameni au murit ori au fost daţi dispăruţi, potrivit ONU.