Pe Facebook, filtrul pentru spam este o unealtă care contribuie în mod decisiv la buna funcţionare a întregului sistem. Astfel, distribuirea conţinutului de pe unele site-uri este imposibilă. Însă atunci când printre aceste site-uri se numără şi cele ale publicaţiilor Reuters, Bloomberg, The Wall Street Journal şi Ars Technica, este clar că avem de-a face cu o problemă.

O asemenea situaţie s-a produs când un filtru de pe reţeaua socială nu a mai funcţionat într-un mod corespunzător. Astfel, mulţi utilizatori care doreau să se folosească de opţiunea „share” pentru a răspândi unele articole au primit acelaşi răspuns din partea reţelei sociale: „Acest mesaj cuprinde conţinut care a fost interzis de către sistemele noastre de securitate. Dacă eşti de părere că vezi acest mesaj din cauza unei greşeli, informează-ne”.

Din câte se pare, eroarea era afişată doar în cazul în care conţinutul era distribuit de pe un site extern. În cazul în care un utilizator copia link-ul către articol direct pe Facebook, acesta putea fi distribuit fără probleme. În lista sa cu instrucţiuni, Facebook a explicat că un blocaj, în general, poate dura câteva ore sau câteva zile şi că o companie nu poate face nimic în legătură cu acest lucru. Cu toate acestea, problema a fost rezolvată în doar câteva ore.

Aceasta nu este singura situaţie dificilă cu care s-a confruntat reţeaua socială în ultima perioadă. La doar trei zile după ce a decis să renunţe la echipa care se ocupa de secţiunea Trending, algoritmul respectiv a început deja să promoveze ştiri false. Una dintre ele o viza Megyn Kelly, o jurnalistă din Statele Unite, care era numită trădătoare „pro-Clinton” şi despre care se spunea că ar fi fost concediată.