Până în prezent numai guvernele SUA, Chinei şi fostei Uniuni Sovietice au trimis echipamente spaţiale pe Lună.

„Suntem în prezent liberi de a explora „al optulea continent„ al Terrei, Luna, pentru a afla mai multe şi a căuta resurse pentru binele întregii omeniri”, a declarat Bob Richards, preşedinte director general al Moon Express, firma înfiinţată în anul 2010, cu sediul la Cape Canaveral, în Florida.

Acordul a fost emis de Agenţia Federală a Aviaţiei (Federal Aviation Administration, FAA) care a consultat în prealabil Casa Albă, Departamentul de Stat şi agenţia spaţială americană (National Aeronautics and Space Administration, NASA).

Moon Express nu a finalizat deocamdată construcţia capsulei care se va numi MX-1. Aceasta va fi lansată la sfârşitul anului 2017 cu o rachetă produsă de Rocket Lab, un alt start-up, care nu a mai efectuat până în prezent misiuni comerciale.

„Cerul nu este limita pentru Moon Express, ci chiar baza de lansare”, a adăugat Naveen Jain, co-fondatorul Moon Express, care consideră acordul guvernamental ca un alt „salt uriaş pentru omenire”, cu trimitere la cuvintele rostite în 1969 de astronautul Neil Armstrong atunci când a păşit pe Lună.

Scopul companiei Moon Express este de a dezvolta un aparat spaţial cu costuri reduse pentru a explora resursele Lunii.

„În viitorul apropiat dorim să aducem înapoi pe Terra resurse preţioase, metale şi pietre lunare”, a declarat Naveen Jain.