În privinţa serviciilor lor, lăsând la o parte profitul fabulos obţinut din reclame, cei de la Google au fost destul de generoşi de-a lungul anilor. Majoritatea aplicaţiilor şi serviciilor online create de gigantul din Mountain View au fost, într-o oarecare măsură, gratuite. Se pare însă că, în curând, această politică nu va continua, cel puţin nu în privinţa aplicaţiilor pe care obişnuiaţi să le rulaţi prin Chrome. 

Încercând să evidenţieze beneficiile Chrome OS, propria platformă pentru sisteme portabile, Google a anunţat că, în curând, utilizatorii de Chrome pe Windows, Mac şi Linux, nu vor mai putea rula aplicaţii de Chrome. Tranziţia va fi una destul de lentă, dar procesul deja a început.

Până la finele primei jumătăţi din 2017, în Chrome Web Store nu veţi mai găsi aplicaţii de Chrome, când rulaţi respectivul browser pe Windows, Mac sau Linux. În prima parte a lui 2018 nu veţi mai avea posibilitatea să rulaţi aplicaţii prin intermediul Chrome nici măcar dacă le aveţi instalate de câţiva ani. Acestea vor refuza să mai pornească.

Merită reţinut că această limitare de funcţionalitate va afecta în mod exclusiv aplicaţiile din Chrome, nu şi extensiile sau temele. Acelea vor continua să existe în Chrome pentru mulţi ani de acum înainte şi vor putea fi descărcate gratuite din Chrome Web Store fără nici un fel de probleme. Mai mult decât atât, prin intermediul modului în care vor fi listate în magazinul virtual, se va pune şi mai mult accentul pe beneficiile instalării de extensii.

Pentru un timp, au existat anumite experienţe care nu puteau fi oferite de către web, precum lucratul offline, trimiterea de notificări şi conectarea la hardware. Am lansat aplicaţiile Chrome în urmă cu trei ani pentru a rezolva această problemă. La această oră se pare însă că respectivele probleme nu mai există, motiv pentru care, Google va renunţa la aplicaţiile de Chrome pe Windows, Mac şi Linux.