Dacă petreceţi foarte mult timp pe internet şi aveţi o fascinaţie pentru formatul conţinutul online cu care interacţionaţi zilnic, este imposibil să nu fi observat că HTML5 a făcut paşi importanţi în înlocuirea conţinutului Flash. În acelaşi timp însă, mai există în continuare foarte multe pagini web care funcţionează pe bază de Flash şi care, nu doar vă pun securitatea sistemului în pericol, dar consumă şi foarte multe resurse hardware, micşorând semnificativ autonomia sistemelor portabile.

Din fericire, după ce în urmă cu câteva săptămâni anunţam câteva planuri care vizează eliminarea suportului Flash din Mozilla Firefox, a sosit momentul ca Google să facă ceva similar în Chrome. Anunţul a fost făcut pe blogul oficial al companiei şi detaliază mai multe etape prin care suportul pentru această tehnologie va fi redus la zero. În acelaşi timp, articolul începe cu numeroase laude la adresa tehnologiei Adobe, menţionând că a fost fundamentală pentru transpunerea în mediul online a jocurilor, clipurilor video şi conţinutului animat. Pe de altă parte, HTML5 este mult mai sigur, mult mai eficient energetic şi se încarcă mai rapid. Astfel, Google Chrome va face tot posibilul pentru a aduce conţinut HTML5 în centrul atenţiei, în defavoarea Flash.

Pornind de la o statistică îngrijorătoare, că mai mult de 90% din conţinutul Flash se încarcă în fundal pentru acţiuni de analiză şi raportări statistice, Google a anunţat că începând cu versiune 53 de Chrome nu va mai încărca acel conţinut. Din cauza faptului că acel tip de conţinut măreşte semnificativ timpul de încărcare al unor pagini simple, nu va mai fi încărcat.

Încă de anul trecut, odată cu lansarea Chrome 42, o mare parte din conţinutul Flash se activa doar pe bază de click, dar acum va fi blocat complet. În plus, din decembrie, când va fi lansat Chrome 55, site-urile care suportă exclusiv Flash şi sunt construite în jurul unei singure experienţe, precum jocuri online, nu vor funcţiona până când utilizatorii nu-şi dau acordul explicit.