Rubins, care a studiat Ebola şi alte virusuri ucigaşe înainte de a deveni astronaut şi care pentru această activitate desfăşurată pe Pământ purta costume de biosiguranţă de nivel înalt, va lucra pe avanpostul orbital cu probe de testare inofensive, utilizând acest dispozitiv de buzunar dezvoltat de Oxford Nanopore Technologies, de dimensiunea unui smartphone, dar cu o greutate de aproximativ două kilograme.

În calitate de prim ''vânător'' profesionist al viruşilor în spaţiu, ea va încerca să finalizeze prima decodificare deplină a ADN-ului, sau ''secvenţiere'', pe orbită. Vor fi efectuate teste atent controlate, pe o bacterie, un virus şi celule de şoarece. Însă nu se va întâmpla nimic periculos, întrucât toate au fost deja secvenţiate în mod repetat şi totul este sigur pentru a fi realizat în mediul închis al laboratorului spaţial, a dat asigurări cercetătoarea.

Unul dintre primele lucruri pe care oamenii de ştiinţă trebuie să le dovedească este cât de bine funcţionează MinION în condiţii de microgravitaţie. 'Tehnologia se comportă diferit aici. Fluidele se comportă diferit aici", a declarat astronauta într-un interviu acordat joi pentru Reuters de pe Staţia Spaţială Internaţională.

În viitor, Rubins ar dori să utilizeze dispozitivul pentru a afla mai multe despre potenţiale colonii de microbi care s-au instalat în sistemul de apă al staţiei care orbitează şi în altă parte la bordul acesteia. "Avem apă minunat de curată, dar avem un sistem de apă care a fost aici timp de 15 ani. Există oare microbi care trăiesc în acest sistem?", s-a întrebat Rubins.

"Am demonstrat că fiinţele umane pot trăi în spaţiu, acum avem posibilitatea de a vedea modul în care microbii reacţionează în spaţiu", a spus cercetătoarea citată de Daily Mail.

Testele sunt destinate să dovedească dacă tehnologia poate fi folosită pentru a înţelege cum se dezvoltă microbii în laboratorul spaţial, a ajuta la diagnosticarea de boli ale astronauţilor de pe staţie, precum şi în misiuni viitoare, posibil pentru a testa probe de pe Marte şi din alte locuri pentru a identifica semne de viaţă pe bază de ADN.

Aparatul se conectează la o suită de alte instrumente de diagnosticare la bordul staţiei, incluzând Reacţia de polimerizare în lanţ, PCR, dispozitiv care poate testa gene unice.

MinION urmează să fie transportat pe ISS la bordul capsulei Dragon a companiei SpaceX, ce va fi lansată luni de la Cape Canaveral, Florida. Acesta va fi prima lui utilizare în spaţiu.

În prezent, eşantioanele din spaţiu trebuie să fie îngheţate şi transportate înapoi pe Pământ pentru analiză.

Actualul comandant al ISS, Jeff Williams, a făcut anterior unele experimente pe gene în spaţiu, dar noul dispozitiv va permite mult mai mult.

Potrivit NASA, scopul acestei testări tehnologice este de a furniza dovezi că secvenţierea ADN-ului în spaţiu este posibilă şi are potenţialul de a permite identificarea microorganismelor, de a monitoriza schimbările ce apar la microbi şi la om ca răspuns la condiţiile de zbor spaţial şi, eventual, de a ajuta la detectarea de viaţă pe baza ADN-ului în alte locuri din univers.

"Scopul final este de a fi capabili să facem pe staţia spaţială sau pe Marte lucrurile pe care suntem capabili să le facem în mod normal pe Pământ atunci când secvenţiem ADN-ul'', a declarat cercetătorul Douglas Botkin din cadrul agenţiei spaţiale americane, citat miercuri de Daily Mail.