Puteţi încerca să minţiţi cu privire la sentimente, însă corpul vă poate da de gol, susţin psihologi de la Universitatea din Granada. În cadrul unei experiment ei le-au solicitat celor 60 de voluntari să-şi scufunde mâna cu care scriu într-un bazin cu apă cu gheaţă, timp de două minute. Cei 60 de voluntari au fost apoi împărţiţi în două grupuri. Voluntarii dintr-un grup au fost puşi să vadă fotografii cu jumătatea iubită şi fotografii cu prieteni apropiaţi, în timp ce voluntarii din celălalt grup, grupul martor în acest experiment, au privit doar fotografii ale apropiaţilor şi prietenilor.

Apoi, prin compararea imaginilor termografice ale mâinilor scufundate în apă, obţinute înainte şi după expunerea la fotografii, cercetătorii au putut demonstra că în cazul subiecţilor îndrăgostiţi se înregistra o creştere a temperaturii mult mai rapidă.

„Temperatura organismului este legată de sistemul nervos simpatic şi de cel parasimpatic, precum şi de emoţii şi de starea de excitare. Este un sistem foarte sensibil şi este facil de detectat şi de măsurat activitatea periferică a sistemului nervos", susţine Francisco Tornay, profesor de psihologie experimentală la Universitatea din Granada. În cazul îndrăgostiţilor, dragostea are ca efect creşterea temperaturii în zona obrajilor, a nasului, a frunţii şi mâinilor cu 2 grade Celsius.

Acest experiment aminteşte de aşa-numitul „efect Pinochio" care duce la schimbarea temperaturii nasului în timp ce spunem o minciună.

Conform lui Francisco Tornay, va fi posibil să aflăm care este starea emoţională a unei persoane doar cu ajutorul unui telefon mobil echipat cu cameră termografică.