Se numeşte Ephemeral şi e condusă de o echipă de absolvenţi ai Universităţii din New York. Aceştia lucrează la o cerneală specială pentru tatuare, care dispare în doar un an. Practic, după ce trece anul respectiv, tatuajul începe să se decoloreze, iar tu ai fie oportunitatea de a adapta designul original, fie de a-l lăsa să se ducă de tot.

Ideea e că un tatuaj standard rămâne permanent din cauza faptului că moleculele de cerneală sunt mult prea mari pentru ca sistemul tău imunitar să le şteargă, potrivit explicaţiilor lui Brian Heater. cerneala creată de Ephemeral foloseşte molecule mici, care pot fi îndepărtate cu ajutorul unei soluţii care se aplică pe bucata de piele tatuată. Deocamdată, singura modalitate de a scăpa de un tatuaj e o procedură laser scumpă, care durează şi doare mult. Laserul, în esenţă, joacă un rol mic, pentru că nu face decât să suscite răspunsul natural al corpului uman la contaminare.

Cei de la Ephemeral plănuiesc să lanseze cerneala în 2017, cu ajutorul unei investiţii de 200.000 de dolari pe care au obţinut-o în cadrul unui concurs de antreprenoriat la Universitatea din New York. Seung Shin, CEO-ul startupului, a explicat că totul a plecat de la o experienţă personală, fiind nevoit în trecut să îşi scoată un tatuaj prin intermediul unei proceduri cu laser.

Dacă cerneala Ephemeral ajunge pe piaţă, amintirile dureroase ale unor relaţii trecute, greşelile de scriere şi ideile proaste (care au părut geniale cândva) ar putea deveni istorie. Un chestionar realizat anul trecut a arătat că 22% dintre adulţii americani şi 14% dintre cei britanici regretă faptul că şi-au făcut anumite tatuaje. Momentan, produsul este testat pe porci, dată fiind asemănarea genetică cu oamenii. Dacă va fi comercializată cerneala, un tatuaj de dimensiuni medii ar costa în jur de 50-100 de dolari, ceea ce e destul de rezonabil.