Studiul efectuat de aceştia a arătat că în acest moment cele două părţi ale South Island s-au deplasat una faţă de cealaltă cu peste 700 de kilometri de-a lungul Faliei Alpine, schimbând profund înţelegerea mişcărilor tectonice din Noua Zeelandă.

„A fost larg acceptat că Falia Alpină s-a deplasat cu 450 km de-a lungul timpului, pe baza contrabalansării rocilor distincte de pe oricare parte a faliei. Dar, conform dovezilor găsite în natură pe fundului oceanului, am ştiut că schimbarea ar trebui să fie mult mai mare”, a declarat profesorul asociat Simon Lamb de la Universitatea Victoria din Wellington.

Cercetătorii s-au gândit că răspunsul ar putea consta în forma centurilor de rocă ce traversează Noua Zeelandă pornind de la sud de oraşul Dunedin (din sudul ţării) şi curbându-se până la Falia Alpină, dar nimeni nu a fost în stare să-l dovedească.

„Prin simpla privire într-un alt mod a hărţii geologice a Noii Zeelande, laolaltă cu studiile despre direcţia de magnetizare a rocilor, am descoperit că dislocarea de straturi a fost de fapt chiar pe Falia Alpină în sine”, a spus Lamb.

La momentul respectiv, Noua Zeelandă era o parte din Antarctica şi din continentul preistoric Gondwana.

„Nu cred că cineva ar fi crezut în visele sale cele mai delirante că dislocările de straturi ar putea fi atât de mari şi, de asemenea, că schimbarea direcţiei atât de dramatică de-a lungul timpului”, a comentat Lamb.

„Este o mare demonstraţie a puterii plăcilor tectonice deoarece oferă răspunsuri la o enigmă mai mare, legată de ce s-a întâmplat în Antarctica cu peste 65 de milioane de ani în urmă, pe cealaltă parte a oceanului din Noua Zeelandă în vremea în care dinozaurii cutreierau”, a mai spus specialistul.

Falia Alpină, aflată la limita dintre plăcile tectonice ale Pacificului şi indiano-australiană, s-a mutat o dată la 1000 de ani, cu aproximativ 27 de metri pe orizontală.

Ea s-a rupt ultima oară în 1717 iar oamenii de ştiinţă estimează că există o probabilitate de 28 la sută să se rupă din nou în următorii 50 de ani, probabilitate care este considerată mare conform standardelor globale.