Deşi nu face presei online niciun serviciu, această aplicaţie te va ajuta să treci mai repede prin textele pe care vrei să le citeşti, oferindu-ţi doar cuvintele cheie şi informaţiile esenţiale. De acum înainte nu va mai trebui să citeşti un articol de presă, sau orice text digital, pentru a reţine informaţiile esenţiale.

Programul dezvoltat de finlandezii de la Aalto University ajută oamenii să citească textele printre rânduri cu o şi mai mare viteză decât o fac acum. Ştiinţa a demonstrat că în ciuda faptului că oamenii încearcă să surprindă informaţia esenţială dintr-un text digital, parcurgând-ul cât mai rapid cu mouse-ul, imaginea difuză cauzată de mişcare împiedică adesea creierul să reţină ceea ce văd ochii.

Programul Spotlights reuşeşte, aşadar, să scoată în evidenţă conţinutul important din punct de vedere vizual, precum textele bolduite, intertitlurile, tabelele sau imaginile din text, atrăgând atenţia cititorului asupra acestora. Efectul final fiind acela că cititorul va reuşi să înţeleagă ceea ce spune textul în cauză, fără să reţină fiecare cuvânt din materialul citit.

În testele făcute de către cercetători s-a descoperit că voluntarii puteau reţine informaţii importante din textele citite atunci când aceştia le parcurgeau cu o viteză de 20 de pagini pe secundă.

Deşi aplicaţia este momentan în stadiul de prototip, cercetătorii speră ca în curând Spotlights să poată fi integrată în aplicaţii precum browserele de Internet, sau aplicaţiile dedicate documentelor în format PDF.