În lipsa unor repere cunoscute, vizitate de mii de oameni care să îmbogăţească baza de date a reţelelor sociale, este destul de greu să poţi localiza cu precizie fotografiile făcute undeva în natură. Ei bine, Google a lansat un proiect bazat pe inteligenţa artificială care preia datele oferite de fotografiile tale şi le coroborează cu informaţia preluată dintr-o bază de date imensă, pentru a identifica zona unde ai făcut poza, indiferent că eşti departe de orice formă de civilizaţie.

Codul proiectului PlaNet foloseşte indicii vizuale preluate din fotografiile tale, precum stilurile arhitecturale, vegetaţia şi chiar limba vorbită ca apoi să le potrivească cu o bază de date de 126 de milioane de fotografii făcute pe întreg mapamondul şi organizate în 26.000 de segmente.

De exemplu, PlaNet va recunoaşte dacă o fotografie e făcută în Brazilia bazându-se pe vegetaţia bogată din zonă şi limba portugheză prezentă pe semnele de circulaţie sau reclamele din jur. De asemenea, inteligenţa artificială a Google va putea recunoaşte locaţia fotografiilor făcute în interiorul clădirilor, preluând informaţii din alte fotografii din albumul tău care pot oferi indicii despre ţara şi oraşul unde de afli.

Aşa cum e de aşteptat, PlaNet nu este chiar un sistem infailibil. Acesta îţi poate localiza cu succes fotografia atâta vreme cât îi poţi oferi informaţii relevante despre contextul în care eşti plasat. De exemplu, abia 10% dintre fotografiile recunoscute până acum sunt făcute în oraşe, însă chiar şi aşa, rata de succes e mai mare decât dacă ar face-o un om. Cum PlaNet are parte de o inteligenţă artificială adaptivă e clar că viteza cu care îţi va putea geo-localiza fotografiile nu poate decât să crească. Avantajul acestui sistem, discutabil de eficace, este că va putea recunoaşte locul în care eşti fără să fie nevoie să-ţi deschizi GPS-ul sau să introduci manual locaţia pentru a fi localizat.