Relaţia dintre Facebook şi operatorii de reţele mobile nu a fost una excepţională pe parcursul ultimilor ani. În trecut, Facebook nu reprezenta o mare parte a traficului înregistrat de operatori în trecut, însă acest lucru s-a schimbat odată cu introducerea materialelor video. Acum, traficul de pe reţeaua socială reprezintă nu mai puţin de 16% din traficul operatorilor din America de Nord.

Facebook este depăşit la acest capitol doar de YouTube, care atrage în jur de 20% din trafic. În condiţiile în care Facebook nu a investit aproape deloc în tehnologia folosită de operatori, foarte multe companii din industria telefoniei mobile au început să se gândească mai bine la relaţia cu companie fondată de Mark Zuckerberg.

Unul dintre lucrurile care nu a făcut decât să înrăutăţească situaţia a fost WhatsApp. Aplicaţia deţinută de Facebook a avut a avut o influenţă negativă asupra veniturilor operatorilor, cauzând o scădere a numărului de SMS-uri expediate şi de minute vorbite. Încercând să repare lucrurile, Facebook a început o colaborare cu Nokia, Intel şi operatori precum Deutsche Telekom. Prin intermediul acestuia, companiile îşi vor transmite informaţii în ceea ce priveşte designul reţelelor mobile, planurile urmând a fi disponibile oricui.

Iniţiativa a fost denumită Telecom Infra Project (TIP), iar scopul ei este de a le uşura munca giganţilor din telecomunicaţii când vine vorba de conectarea persoanelor din zone greu accesibile. „Pentru moment, Facebook are nevoie de operatori pentru a testa noile sisteme. Dar mâine, poate că nu vor mai avea nevoie de noi”, a declarat un oficial din cadrul unui operator european, conform Wall Street Journal.