„Biodiversitatea îşi va continua declinul iar mediul natural pe care îl cunoaştem astăzi se va prăbuşi dintr-o dată", a avertizat directorul general al WWF International, Marco Lambertini. Declinul populaţiilor speciilor sălbatice este cel mai îngrijorător", a subliniat el. Va înregistra o scădere în medie cu 67% până în  2020, dacă nu se face nimic în acest sens.

„Suntem pe cale să asistăm la un recul al vieţii pe planetă, de care noi suntem în parte responsabili (...) este un factor de risc major pentru noi", a subliniat şi Pascal Canfin, director general al WWF Franţa.

Precedentul raport, apărut în 2014, constata o scădere cu 52% a populaţiilor de vertebrate în lume între 1970 şi 2010.

Pentru a măsura evoluţia lor, WWF, în colaborare mai ales cu Societatea zoologică din Londra, a studiat 14.152 de populaţii aparţinând unor 3.706 de specii de vertebrate. Deosebit de afectate sunt animalele de apă dulce, ale căror efective sunt în cădere liberă: 81% în medie între 1970 et 2012.

Acestea sunt victime ale exploatării în exces, uneori involuntară (când se prind accidental în plase), ca delfinii de râu precum şi pierderea habitatului lor natural. Efectivele de specii terestre s-au redus cu 38%. Din cauza braconajului, numărul elefanţilor din Africa de exemplu s-a redus cu 111.000 de exemplare din 2006, existând în prezent doar 415.000, potrivit ultimelor date.

Populaţiile din mediul marin au scăzut cu 36%. O treime din speciile de rechini şi de pisici de mare sunt deja ameninţate cu extincţia, în principal din cauza pescuitului în exces.

În general, ameninţarea cea mai frecventă pentru populaţiile în declin este pierderea sau degradarea habitatului lor din cauza activităţilor agricole, exploatării forestiere, extracţiei miniere, transporturile, producţia de energie...

Alte cauze sunt exploatarea în exces (vânătoare, pescuit, braconaj....), poluare (industrie, urbanizare..), speciile invadatoare şi bolile.