Agenţia oceanică şi atmosferică din Statele Unite (NOAA) a declarat marţi că şi dacă se ia în considerare perioada cuprinsă între ianuarie şi septembrie 2016 temperatura a atins un nivel record în aceşti ultimi 137 de ani.

Temperatura în luna septembrie la suprafaţa uscatului şi a oceanelor a fost cu 0,88 grade Celsius peste media secolului al XX-lea, care a fost de 15° C. Septembrie se clasează astfel pe locul al doilea pentru această lună, foarte aproape de recordul anului trecut: septembrie 2015 a fost cu 0,38 ° C mai cald.

Această creştere a temperaturii a corespuns cu o intensificare a curentului ecuatorial cald din Pacific El Nino, care a început să se disipeze la sfârşitul primăverii.

Pentru primele nouă luni ale anului 2016, temperatura la suprafaţa oceanelor şi a uscatului a fost cu 0,98°C peste media secolului XX (care a fost 13,88° C), depăşind precedentul record pentru aceeaşi perioadă în 2015, când creşterea a fost de 0,12° C, a precizat NOAA în buletinul său lunar al temperaturilor de pe glob.

Anul 2016 este pe punctul de a stabili un nou record anual de căldură, care ar fi al treilea consecutiv.