O echipă de cercetători canadieni de la Universitatea McGill a ţinut sub observaţie circa o mie de taţi — la primul copil — în al treilea trimestru de sarcină a mamelor şi a analizat elemente ca starea depresivă, activitatea fizică, calitatea somnului, interacţiunile sociale, relaţiile de cuplu şi dificultăţile financiare.

Toate aceste elemente au contribuit la determinarea stării de spirit: de exemplu, o activitate fizică scăzută înseamnă mai puţin chef de mişcare, o retragere în sine. Aceeaşi observaţie este valabilă în cazul în care se răresc relaţiile sociale şi se remarcă tendinţa de a sta acasă. Şi deteriorarea calităţii somnului este un indicator important al riscului de depresie.

După ce au pus laolaltă datele, cercetătorii au constatat că 14% dintre viitorii taţi prezintă simptome evidente de depresie în al treilea trimestru de sarcină a partenerelor lor, cu repercusiuni în perioada de după naşterea copilului fiindcă pentru mulţi dintre ei situaţia se complică după venirea pe lume a bebeluşului. Cei mai puternici indicatori ai riscului de depresie sunt proasta calitate a somnului, o slabă susţinere socială, nemulţumirea conjugală, un stres financiar şi depresia prenatală care afectează mamele.

Cercetătorii subliniază faptul că observaţiile lor "arată necesitatea de a include taţii în procesul de detectare şi tratare timpurie a depresiei asociate cu trecerea la paternitate, după ce eforturile s-au concentrat până acum pe mame.

Este important să se promoveze în rândul taţilor recomandări în privinţa somnului, a gestionării stresului şi a susţinerii sociale", încheie oamenii de ştiinţă canadieni menţionaţi de passionsante.be.