Alţi cinci voluntari au fost spitalizaţi la CHU Rennes.

Ei participau la testarea unui medicament administrat pe cale orală, în curs de dezvoltare de către un laborator european.
Potrivit acestei surse, opt persoane erau implicate în acest test clinic, realizat într-o instituţie privată, agreată de către autorităţi, în contul unui laborator european. Şase persoane au primit o moleculă derivată din canabis, împotriva durerii, iar celelalte două au primit un placebo.

„Laboratorul a informat Agenţia naţională pentru securitatea medicamentelor şi produselor în domeniul sănătăţii (ANSM) că a întrerupt testele şi procedează, în prezent, la chemarea tuturor voluntarilor care au participat la aceste teste”, precizează Ministerul francez al Sănătăţii într-un comunicat.

„Acest accident a avut loc în cadrul unui test clinic în prima fază, adică asupra unor voluntari sănătoşi, al cărei scop este să evalueze securitatea folosirii, toleranţa şi profilurile farmacologice ale preparatului", adaugă ministerul. Se testa un medicament administrat pe cale orală, în curs de dezvoltare, precizează aceeaşi sursă.

O anchetă a fost lansată de către Parchetul din Paris.

Această anchetă, în flagrant, încredinţată Direcţiei Interregionale a Poliţiei Judiciare (DIPJ) de la Rennes şi unui serviciu din cadrul Jandarmeriei specializate în Sănătate (Oclaest), a fost deschisă pentru "rănire involuntară", a precizat Parchetul din Paris.

Ministerul Sănătăţii a sesizat Inspecţia Generală pentru Afaceri Sociale (IGAS), în vederea efectuării unei inspecţii cu privire la organizarea, mijloacele şi condiţiile de intervenţie din această instituţie în realizarea testului clinic. ANSM a decis, de asemenea, să procedeze la o inspecţie tehnică la locul unde se efectuau testele.

Marisol Touraine, care s-a declarat hotărâtă să facă lumină şi să stabilească responsabilităţile în acest accident dramatic, urma să efectueze vineri după-amiaza o vizită la Rennes.

ANSM urmează să efectueze o inspecţie tehnică la locul unde se efectuau testele. Marisol Touraine, care a anunţat că sesizează Inspecţia Generală în Afaceri Sociale, urmează să efectueze o vizită la faţa locului vineri după-amiaza.