Totuşi, cercetătorii suedezi de la Linköping University au reuşit să creeze primele plate „cyborg” din lume. În mod inteligent, aceştia au introdus fire din polimer sintetic în vasculatura nativă a plantelor pentru a o transforma în reţea semiconductoare pentru semnalele electrice. În urma mai multor experimente de acest gen, oamenii de ştiinţă suedezi au reuşit să găsească materialul perfect ce poate intra în interiorul plantei fără să-i împiedice capacitatea de a îşi procura substanţele nutritive.

În urma acestor experimente, semnalele electrice transmise în interiorul plantelor au reuşit să aprindă particulele ionice din frunzele acestora.

Consecinţele acestei realizări ştiinţifice sunt enorme. Magnus Berggren liderul echipei de cercetători suedezi consideră că în acest fel, generarea de energie va deveni „verde” în adevăratul sens al cuvântului. În viitor vor putea fi introduşi senzori în interiorul plantelor pentru a capta energia formată în clorofila plantelor, copacii vor putea fi transformaţi în antene vii, iar energia creată de fotosinteză ar putea fi transformată în energie electrică cu ajutorul unor transformatori speciali. Potenţialul acestei descoperiri este cu adevărat imens.

Momentan cercetătorii încearcă să convertească zahărul din frunzele plantelor în energie electrică prin introducerea in interiorul acestora a unor electrozi ce au enzime în vârf. Enzimele în contact cu zahărul provoacă mici descărcări electrice ce pot fi captate de electrozi şi trimise mai departe către o „baterie” ce va putea transmite mai departe curentul către consumator.

Dacă înainte era nevoie să tăiem şi să ardem aceste plante pentru a crea curent, astăzi putem să folosim energia pe care aceste plante o creează în mod nativ fără ca neapărat să le mai omorâm.