Liderul PPDA, Andrei Năstase, împreună cu alţi reprezentanţi ai formaţiunii, au avut o întrevedere cu reprezentanţii organizaţiei internaţionale în cadrul căreia au atenţionat OSCE despre planurile guvernanţilor de a frauda scrutinul.

Potrivit Platformei DA, ultimele alegeri locale şi parlamentare au scos la iveală chestiuni extrem de îngrijorătoare cu referinţă la sistemul electoral din Republica Moldova. 

„Nu putem vorbi de nişte lacune separate, de nişte cazuri minore care nu ar afecta rezultatul scrutinului, ci de un sistem organizat de către putere în vederea fraudării drastice a alegerilor la nivel de sute de mii de voturi. Ne adresăm domniilor voastre în calitate de reprezentanţi ai OSCE să depuneţi toate eforturile şi acţiunile ce se impun pentru a stopa falsificarea masivă a alegerilor următoare din Republica Moldova de către regimul criminal Plahotniuc”, au declarat reprezentanţii Platformei DA.

Aceştia au trecut în revistă mai multe acţiuni ilegale ale guvernării, inclusiv prin intermediul instituţiilor abilitate ale statului, care au fost partajate politic încă în 2009.
 
Potrivit PPDA, PD şi oligarhul Vladimir Plahotniuc beneficiază de un audiovizual monopolizat în proporţie de 85 la sută, adică de 10 radiodifuzori declaraţi şi de alte instituţii media, inclusiv electronice, prin intermediul cărora linşează oponenţii politici, în special Platforma Demnitate şi Adevăr. În acest sens, PD fraudează alegerile înainte de începerea lor, aşa cum s-a întâmplat în 2014, când au transmis în direct zile întregi concerte cu artişti de top din Federaţia Rusă, spune liderii Platformei DA.

De asemenea, alegerile sunt fraudate prin manipularea sondajelor sociologice. „Ultimul sondaj de opinie organizat de un Fond al opiniei publice inexistent pe piaţa sociologică şi de o structură aparţinând oligarhului Plahotniuc demonstrează o dată în plus manipularea periculoasă a PD pentru a scădea cu orice preţ încrederea oamenilor în Platforma Demnitate şi Adevăr, creditată de toate sondajele viabile drept prima forţă politică proeuropeană şi democratică a ţării”, a declarat reprezentanţii PPDA.

„Datele Întreprinderii de Stat Registru, controlat politic de către PD, sunt falsificate. Dacă la alegerile din 2005 erau înregistrate 2.5 milioane de alegători, atunci în 2014 numărul lor a crescut până la 2,9 milioane de persoane, în condiţiile în care zilnic Republica Moldova e părăsită de peste o sută de oameni”, au continuat liderii Platformei DA.

Totodată, Misiunea OSCE despre mai multe tehnologii murdare folosite de partidele puterii, în special de către PD şi PL în perioada preelectorală şi cea electorală.

Amintim că anterior fostul vicepreşedinte al Comisiei Electorale Centrale, Ştefan Urâtu, a dezvăluit că alegerile parlamentare din 2014 au fost fraudate în proporţie de 15 la sută, iar cele locale din 2015 - între 5 şi 20% în funcţie de localitate. După aceste declaraţii, dar şi după ce Ştefan Urâtu s-a alăturat protestelor din Piaţa Marii Adunări Naţionale şi a declarat că Republica Moldova este controlată de o caracatiţă oligarhică, el a fost înlăturat din funcţia de vicepreşedinte al CEC.