Acesta a făcut dezvăluiri despre controversatul intermediar de la Tiraspol „Energocapital” în cadrul unei şedinţe a comisiei speciale deschisă în cadrul aşa-numitului sovietului suprem privind investigarea crizei valutare din Transnistria. Declaraţiile sale au fost calificare drept „false” de o comisie specială de anchetă fondată la indicaţia aşa-numitului lider transnistrean, Evgheni Şevciuk.

Echipa de experţi ar fi constatat că toate documentele şi declaraţiile anchetatorului sunt false, potrivit novostipmr.com. Comisia de anchetă anunţă că Haricikov ar fi fost demis după declaraţiile făcute.

Anchetatorul Haricikov a prezentat aşa-zişilor parlamentari nistreni documente ce demonstrează scoaterea banilor proveniţi din desfacerea gazului în offshor-uri – copii ale ordinelor de plată ale companiei „Energocapital”.

Un document din octombrie 2015 demonstrează că „Energocapital” a transferat 2 milioane de dolari, prin Victoriabank, companiei „Ornamental Art Limited” un off-shore din Hong-Kong. Potrivit lui Haricikov, în decursul unui an, „Energocapital” a transferat ca dividende 19 milioane de dolari.

În dezvăluirile sale, anchetatorul a făcut referire la implicarea directă a liderului de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk. Vinovăţia acestuia urmează să fie demonstrată de către instituţiile de anchetă. Totodată, aceste informaţii au fost transmise procuraturii din Federaţia Rusă, care urmează să verifice datele.

Expertul în energetică Sergiu Tofilat a reiterat că întreoligarhul Vladimir Plahotniuc şi liderul separatist Evgheni Şevciuk ar exista o înţelegere cu privire la importurile de energie electrică din stânga Nistrului. Potrivit acestuia, cei doi au creat o schemă criminală prin care obţin anual 150 de milioane de dolari, bani achitaţi de cetăţenii Republicii Moldova prin facturile la energia electrică.