În schimb despre decizie a anunţat Secretariatul Comunităţii Energetice, care a intermediat împăcarea şi a salutat soluţionarea litigiilor între Gas Natural Fenosa şi Republica Moldova.

„În numele Secretariatului Comunităţii Energetice şi, în calitate de facilitator al negocierilor dintre Moldova şi Gas Natural Fenosa, salut acordul dintre cele două părţi semnat, vineri seara. Acordul va contribui la stabilizarea unui sector care suferă de o vulnerabilitate sistemică fără egal în Europa şi care a fost martor al turbulenţei financiare în ultimii ani", a declarat Dirk Buschle, director-adjunct al Secretariatului Comunităţii.

Potrivit oficialului din UE, neincluderea devierilor financiare în tarif ar fi dus la dispute juridice îndelungate şi costisitoare şi ar fi avut un impact negativ pentru reputaţia Moldovei ca destinaţie de investiţii şi partener de încredere pentru organizaţiile internaţionale.

„Mingea acum este acum la Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică, care trebuie să pună în aplicare acordul şi să reducă dependenţa ţării în aprovizionarea cu energie electrică şi gaze naturale, dar şi la capitolul infrastructură", a mai declarat Dirk Buschle.

Amintim că în luna august 2015, Gas Natural Fenosa a iniţiat un proces contra Republicii Moldova la Centrul Internaţional pentru reglementarea diferendelor relative la investiţii (ICSID) de pe lângă Banca Mondială. Motivul a fost neincluderea de către ANRE, în tariful pentru energia electrică, a devierilor financiare.

Potrivit datelor prezentate de Gas Natural Fenosa, la 1 iulie 2015, valoarea devierilor se cifra la 1,28 miliarde de lei. De atunci suma a mai crescut şi la începutul acestui an s-a apropiat de două miliarde de lei.