Cazul Magnitsky ţine de furtul a 230 de milioane de dolari de la Trezoreria rusă şi este unul dintre cele mai sonore cazuri de fraudă fiscală din Rusia lui Putin. Frauda a fost descoperită în 2007 de către Magnitsky, un avocat rus care lucra pentru Hermitage Capital Management, cel mai mare investitor străin de atunci în Rusia.

Magnitsky a fost arestat de către aceiaşi ofiţeri de poliţie pe care i-a acuzat de muşamalizarea fraudei. El a fost aruncat în închisoare, unde a murit din cauza maltratărilor şi a îngrijirilor medicale inadecvate.

Acţiunile Rosneft

Un contract comercial din mai 2008, obţinut de către OCCRP din documentele #PanamaPapers, indică faptul că International Media Overseas SA (IMO), o companie din Panama deţinută la momentul respectiv de Roldughin, a vândut 70.000 din acţiunile Rosneft, o companie mare de stat, pentru suma de 800.000 de dolari americani, unei corporaţii din Insulele Virgine Britanice (BVI), Delco Networks SA (Delco).

Plata pentru acţiuni s-a făcut printr-un transfer de pe contul bancar al companiei Delco, deschis în banca lituaniană UKIO Bankas, pe contul bancar al companiei lui Roldughin, IMO, deschis în filiala din Zurich a Băncii Comerciale Ruse (RBC).

DELCO şi companiile asociate par a fi parte dintr-o mare reţea denumită Proxy Platform, care implică companii şi conturi bancare din Rusia, Moldova, Marea Britanie, Letonia şi paradisuri fiscale offshore şi care a fost folosită de guvernul rus şi numeroase organizaţii criminale pentru furt şi spălare de bani, evaziune fiscală şi mituire.

Reţeaua din cauza Magnitsky

După ce au fost sustraşi în mod fraudulos de la trezoreria rusă, la începutul anului 2008, banii au dispărut într-o serie de companii proxy. Două dintre acestea au fost înregistrate în Chişinău: Elenast-Com SRL, amplasată într-un bloc de apartamente din era comunistă, şi Bunicon- Impex SRL, care şi-a declarat sediul într-o clădire abandonată, actualmente un centru de oficii.

Elenast şi Bunicon au transferat o parte din banii furaţi în februarie 2008 unei companii din BVI, Vanterey Union Inc., care apoi le-a redirecţionat către Roberta Tranzit LLP, o companie cu sediul în Marea Britanie. Roberta Tranzit, la rândul său, i-a virat, împreună cu banii primiţi şi de la alte societăţi afiliate (în total 2 milioane de dolari americani) companiei Delco. Plăţile au fost efectuate într-o succesiune rapidă, toate ajungând la Delco în aceeaşi lună. În afară de Vanterey, alte trei companii utilizate în cazul Magnitsky – Protectron Company Inc., Wagnest Ltd. şi Zarina Group Inc., au transferat fonduri pe contul Roberta Tranzit. La fel ca Vanterey, şi Zarina Group a primit bani prin cele două firme proxy moldoveneşti.

Continuarea investigaţiei pe RISE Moldova