Astfel, începând chiar de luni, 9 noiembrie, pentru energia electrică vom achita un tarif mai mare cu 37 la sută - de 2 lei şi 16 bani pentru un kilowatt/oră, faţă de 1 leu şi 58 de bani achitat până acum.

Scumpirile au fost operate de agenţie încă în această vară. Ulterior, pe 3 septembrie, ANRE a decis să-şi suspende propriile hotărâri pe un termen de 60 de zile, pentru a stabili dacă ajustările de preţ au fost justificate.

Atunci experţii economici au declarat că decizia anunţată de ANRE privind suspendarea scumpirilor la energia electrică şi gaz este o manipulare pusă la cale de guvernanţi, în încercarea lor de a reduce din avântul protestelor, şi nu excludeau că scumpirile vor intra din nou vigoare chiar la începutul sezonului rece.

Aşa şi s-a întâmplat. „Consiliul de Administraţie al ANRE consideră că nu există temei pentru revizuirea hotărârilor sale din iulie, cu privire la aprobarea tarifelor pentru energia electrică şi a tarifului pentru serviciul de transport al energiei electrice. Termenul de suspendare a hotărârilor sale din 17018 iulie cu privire la aprobarea noilor tarife expiră la 8 noiembrie. Aceasta înseamnă că tarifele respective aprobate de ANRE vor intra în vigoare la 9 noiembrie”, se arată într-un comunicat de presă emis cu puţin timp în urmă de ANRE.

În ceea ce priveşte soarta tarifului pentru gazele naturale, majorat în iulie cu 15 la sută (de la 5,97 lei la 6,53 lei pentru un metru cub de gaz) vom afla luni, întrucât rapoartele de audit la Moldovagaz au fost examinate astăzi de ANRE.

Potrivit raportului companiei internaţionale de audit Ernst & Young, realizat la întreprinderea Moldovagaz, pentru un metru cub, consumatorii casnici ar urma să plătească 8 lei şi 27 de bani, faţă de 5 lei şi 97 de bani cât este în prezent.

Calculele efectuate de auditori au inclus şi o parte din datoriile întreprinderii, acumulate în ultimii patru ani din diferenţa de curs valutar, care se cifrează la peste 2 miliarde de lei. Conducerea companiei susţine că restanţele vor continua să crească în cazul în care Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică nu va opera ajustările de preţ.