Costul Jocurilor Olimpice de vară de la Rio a crescut la 13,2 miliarde dolari

Costul Jocurilor Olimpice de vară de la Rio a crescut la 13,2 miliarde dolari
Sursa: www.agerpres.ro Foto: jurnal.md 15.06.2017 15:44
Costul Jocurilor Olimpice de vară care au avut loc anul trecut la Rio de Janeiro a crescut la 43,3 miliarde reali (13,2 miliarde dolari), cu 14,5 miliarde reali mai mult decât se prevedea iniţial, conform date publicate de Agenţia federală pentru Moştenirea olimpică (AGLO), informează Reuters.

Bugetul original, stabilit în momentul în care Brazilia câştigat dreptul de organizare a Jocurilor, în anul 2009, era cifrat la aproximativ 28,8 miliarde reali.

Totalul anunţat miercuri ar putea înregistra în continuare creşteri, însă se înscrie în cifrele care au fost revizuite înaintea startului primei Olimpiade pe care a găzduit-o vreodată America de Sud.

Costul JO de la Rio este inferior celui înregistrat cu ocazia Jocurilor Olimpice din 2012 de la Londra, competiţie pentru organizarea căreia autorităţile britanice au cheltuit 8,92 miliarde lire sterline (14,3 miliarde dolari), însă chiar şi aşa este mai mult decât dublu faţă de media cheltuielilor pentru găzduirea unei Olimpiade de vară, conform unui studiu realizat în 2015 de Universitatea Oxford şi Said Business School, Jocurile de la Rio.

Potrivit AGLO, pentru construcţia bazelor sportive necesare găzduirii Jocurilor de la Rio s-au cheltuit 7,23 miliarde reali.

Site-ul sportiv Globo precizează, la rândul său, că proiectele de infrastructură s-au ridicat la valoarea de 26,7 miliarde reali, alte 9,2 miliarde reali fiind costurile de exploatare.

Rio de Janeiro, care a găzduit Jocurile Olimpice în august şi pe cele Paralimpice în luna septembrie, a fost criticat pentru lipsa unui plan legat de moştenirea olimpică, unele dintre arene fiind abandonate la scurt timp după ceremonia de închidere. Au fost puse, de asemenea, sub semnul întrebării alte proiecte de infrastructură, inclusiv noua linie de metrou, care nu asigura în totalitate legătura până la principalul Parc Olimpic.

Oficialii brazilieni au recunoscut că planificarea moştenirii olimpice a reprezentat o provocare majoră, însă fac eforturi pentru rezolvarea acestei probleme.

"Nu este uşor să gestionezi moştenirea olimpică", a declarat preşedintele AGLO, Paulo Marcios Dias Mello. "Londra, de exemplu, a avut nevoie de doi ani pentru a livra moştenirea şi chiar şi în acest moment există investiţii publice în această moştenire. Chiar dacă nu am răspuns aşteptărilor tuturor, va fi o uşurare să vedem că că ceea ce avem aici nu vor fi 'elefanţi albi" (arene abandonate)", a adăugat oficialul brazilian.

Ştiri similare

ULTIMELE ŞTIRI