Totuşi, NHL le-a permis jucătorilor să dispute Jocurile Olimpice de iarnă la ultimele cinci ediţii, întrerupând sezonul regulat.

În luna martie, comisarul NHL, Gary Bettman, lăsase deja să se înţeleagă că există puţine şanse ca jucătorii din cel mai mare campionat de hochei pe gheaţă pe lume să fie autorizaţi să participe la Olimpiadă.

"De ce am fost de cinci ori? Părea o idee bună la vremea respectivă, dar nu am constatat niciun beneficiu", a afirmat comisarul NHL.

Întreruperea sezonului, pentru o durată de trei săptămâni, era foarte impopulară în rândul patronilor de cluburi din NHL, iar Liga a anunţat că tentativele de negociere cu Comitetul Internaţional Olimpic, Federaţia internaţională de hochei şi sindicatul jucătorilor au eşuat.

"Mai multe luni au trecut şi niciun dialog constructiv nu a avut loc", a deplâns NHL într-un comunicat. "Din contră, CIO a reclamat ca participarea NHL la JO de la Beijing din 2022 să fie condiţionată de participarea la cele din 2018 din Coreea de Sud".

Dar refuzul CIO de a propune o compensaţie financiară suficientă pune mari probleme.

În 2014, la Soci, CIO a acceptat să acopere cheltuielile de deplasare şi asigurările jucătorilor, valoarea ridicându-se la 14 milioane dolari, dar forul olimpic internaţional a respins această variantă pentru 2018.